
Suroviny
4 porce
- 4 silnější plátky krkovice
- 250 ml světlého piva
- Marináda:
- 200 g sekaných sterilovaných rajčat
- 250 ml světlého piva
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička cukru
- sůl
- pepř
- chilli
- Dále:
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 1 velká mrkev
- plátek celeru
- půl cukety
Postup přípravy receptu
-
Omyté a osušené plátky krkovice dáme do uzavíratelné nádoby, zalijeme 250 ml světlého piva a uzavřené dáme do chladu nejlépe přes noc nebo aspoň na 2 hodiny. Poté maso vyjmeme, opláchneme a osušíme, toto pivo již nepoužíváme.
-
Z druhé poloviny piva, rajčat a ostatních ingrediencí připravíme marinádu a maso necháme ještě půl hodiny marinovat. Zatím předehřejeme troubu na 160-170°C a očistíme zeleninu.
-
Na sádle osmahneme nasekanou cibuli a z obou stran necháme zatáhnout maso vyndané z marinády. Přendáme do pekáčku, přidáme zeleninu nakrájenou na větší kusy, zalijeme marinádou a dáme péct spodek/vršek do vyhřáté trouby na 120 minut. Vůbec neotvíráme pekáč, až po této době odstraníme víko, zvýšíme teplotu na 220°C a prudce opečeme dozlatova cca 15 minut. Dle chuti dosolíme a opepříme.
-
Ponecháme s kusy zeleniny nebo maso vyjmeme a mixérem vytvoříme hladkou omáčku.
Podáváme nejlépe s různě upravenými bramborami, kaší, knedlíkem nebo rýží.
Poznámka od kuchařky
Když jsem přečetla recept od „mika59“ Pivní vepřové plátky na zelenině, zdál se mi povědomý, pátrala jsem, až jsem našla ve starém sešitě bez obrázku 6 let starý tento můj recept, je hodně podobný, i když to není přesně totéž. Pokud budou námitky může se tento smazat.