
Suroviny
4 sklenice
- 4 kg čerstvá dobře uzrálá rajčata
- 2 palice česneku
- 2 větší cibule nebo 10 šalotek
- 1 větší svazek bazalky
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 až 3 kousků zázvoru (asi velikosti vlašského ořechu no prostě podle velikosti těch výrůstků na zázvoru)
- 2 až 3 snítky čerstvého tymiánu
- pepř bílý
- sůl
- oregano
Postup přípravy receptu
-
Rajčata rozkrájíme na čtvrtky, cibuli nakrájíme, můžeme nahrubo, stejně budeme mixovat, česnek oloupeme a také stačí nakrájet a vše průběžně házíme do hrnce a mírném ohni přivádíme k varu.
-
Postupně přidáme všechny suroviny, jen cukr až naposled, kdy už je dostatek tekutiny, karamel nechceme. Samozřejmě jsme bylinky nasekali. Když se vše asi po půl hodině provaří, rozmixujeme ponoráčkem a pak nastane doba míchání a hlídání, abychom nepřipálili.
-
Říká se, že Italové správnou omáčku provařují 4 až 5 hodin. No, u nás se to dělá tak ty dvě hodinky. Ošidit to můžete na 1 a půl, přidat podle libosti.
-
Připravíme si sklenice, které vypláchneme horkou vodou, protože tam budeme lít horkou hmotu. Tahle omáčka odpaří tekutiny a zhoustne. Zavíčkujeme a doporučuji dát ještě na 10 minut na 80°C zasterilovat. Pak ji máte třeba na rok.
Poznámka od kuchařky
Používáme na Boloňské špagety nebo na špagety Margaritta, bez masa jen se sýrem, na pizzu, ale i na polévky a švára mně ji vždycky vypije.