Marcipánový závin

45
- reklama -

Suroviny

250 ml mléka
30 g droždí
30 g cukru
500 g pol. mouky
2 vejce
špetka soli
200 g másla
mouka na vál
50 g sekaných mandlí
NÁPLŇ:
1 vejce
300 g marcipánu
500 g třešní

Postup přípravy receptu

  1. Z části teplého mléka, droždí, cukru a lžíce mouky připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, vejce, špetku soli, zbytek mléka, 50g změklého másla a vše řádně vypracujeme na hladké těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Mísu s propracovaným těstem zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout.

  3. Na pomoučeném válu rozválíme vykynuté těsto na obdélník a po celé jeho ploše rozetřeme zbylé změklé máslo. Následně těsto dvakrát přeložíme a necháme v chladnu odpočinout. Po odležení těsto opět rozválíme na obdélník.

  4. Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku. Marcipán prohněteme s bílkem a rozetřeme na připravený obdélník těsta.

  5. Na marcipánovou vrstvu stejnoměrně rozložíme vypeckované třešně a vše opatrně stočíme. Závin potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme nasekanými mandlemi.

  6. Plech vyložíme pečícím papírem a závin na něj opatrně přeneseme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C po dobu asi 45 min.