Suroviny
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- 30 g cukru
- 500 g pol. mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- 200 g másla
- mouka na vál
- 50 g sekaných mandlí
- NÁPLŇ:
- 1 vejce
- 300 g marcipánu
- 500 g třešní
Postup přípravy receptu
-
Z části teplého mléka, droždí, cukru a lžíce mouky připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, vejce, špetku soli, zbytek mléka, 50g změklého másla a vše řádně vypracujeme na hladké těsto.
-
Mísu s propracovaným těstem zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout.
-
Na pomoučeném válu rozválíme vykynuté těsto na obdélník a po celé jeho ploše rozetřeme zbylé změklé máslo. Následně těsto dvakrát přeložíme a necháme v chladnu odpočinout. Po odležení těsto opět rozválíme na obdélník.
-
Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku. Marcipán prohněteme s bílkem a rozetřeme na připravený obdélník těsta.
-
Na marcipánovou vrstvu stejnoměrně rozložíme vypeckované třešně a vše opatrně stočíme. Závin potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme nasekanými mandlemi.
-
Plech vyložíme pečícím papírem a závin na něj opatrně přeneseme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C po dobu asi 45 min.