
Suroviny
hodně malých kostiček
- 1 Hera
- 250 g cukru krupice
- 4 celá vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 5 dkg kakaa
- 250 g kysané smetany
- Marcipánový krém:
- 1 máslo
- 250 g cukru moučka
- 250 g dětské krupičky
- 1 celá madlová tresť sladká
- 2 čokoládové polevy
- kousek Omegy
- loupané mandle
- nahrubo sekané mandle – sáček
Postup přípravy receptu
-
Heru (máslo) jsem elelktrickým šlehačem ušlehala s cukrem, pak jsem zašlehala celá vejce, mouku, kakao a kysanou smetanu. Těsto je dost husté, spíš takový krém. Ale to nevadí, tak je to správné. Stěrkou jde hezky rozetřít na vymazaný a vysypaný hluboký plech. Peču asi 1/4 hodiny při 170°C (el. trouba). Vyzkoušela jsem špejlí. Nechat vychladnout.
-
Pak připravit marcipánový krém: V kastrůlku rozehřát máslo, přidat cukr moučku, nechat rozpustit a nakonec dětskou krupičku vsypat a nechat propařit. Nalít mandlovou tresť.
-
Rychle natřít na korpus. Je to dost hutná hmota, rozetírá se špatně, já jsem jí spíš uplácávala po částech vařečkou a to šlo dobře.
-
Nakonec polít čokoládou a dát v malých rozestupech oloupané mandle. Asi tak jak budete krájet malé kostičky. To jsem po chvíli vzdala a posypala jsem čokoládu nahrubo sekanými mandlemi koupenými v sáčku v obchodě. Pak jsem nakrájela na malé kostičky. Krájení jde dobře.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mám od své švagrové Martiny, není můj. Dala mi ochutnat kostičku a hned mi musela napsat i recept. Jsou naprosto úžasné. Myslím, že by se daly použít i na různé oslavy, nejen na vánoce.
Sice mi příjdou trochu pracnější, ale výsledek stojí za to.