
Suroviny
- 150 ml vody
- 70 g másla (pravého)
- 150 g hladké mouky
- cca 500 g přesátého cukru moučka
- mandlová tresť (sladká nebo hořká, já dala napůl)
Postup přípravy receptu
-
Vodu s máslem přivedeme do varu a nasypeme do ní mouku. Těsto tzv. odpálíme, tzn. mícháme tak dlouho, dokud se nelepí na stěny hrnce.
Necháme vychladit. -
Poté na vál přendáme těsto, prosátý moučkový cukr, asi 2-3 lžičky tresti a zpracujeme v hladkou hmotu. Vzniklou hmotu barvíme potravinářskými barvami.
Pokud používáme práškové, rozděláme v kapce vody a pak přidáme do hmoty. -
Při potahování dortu je dobré si připravit 2 kusy folie, hmotu mezi ně vložit a vyválet. Poté odstraníme horní část a na dolní části vyválený plát přeneseme na dort. Tak zabráníme potrhání hmoty při přenášení 😉 Při potahování je žádoucí vyválet hmotu o něco větší, než je dort, pak se netvoří nežádoucí záhyby a dort se lépe potáhne 🙂
Poznámka od kuchařky
Uvedené množství mi stačilo na potah dortu o průměru 24 cm a na ozdobičky, ještě mi kousíček zůstal.
Hmota prý údajně vydrží týden v lednici.
Velmi dobře se mi s ní pracovalo, velmi nám i chutnala. Je to levná náhražka marcipánu, přitom plnohodnotná.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz
cook.blog.cz