Marcipánová hmota – varna

58
- reklama -

Suroviny

150 ml vody
70 g másla (pravého)
150 g hladké mouky
cca 500 g přesátého cukru moučka
mandlová tresť (sladká nebo hořká, já dala napůl)

Postup přípravy receptu

  1. Vodu s máslem přivedeme do varu a nasypeme do ní mouku. Těsto tzv. odpálíme, tzn. mícháme tak dlouho, dokud se nelepí na stěny hrnce.
    Necháme vychladit.

  2. Poté na vál přendáme těsto, prosátý moučkový cukr, asi 2-3 lžičky tresti a zpracujeme v hladkou hmotu. Vzniklou hmotu barvíme potravinářskými barvami.
    Pokud používáme práškové, rozděláme v kapce vody a pak přidáme do hmoty.

  3. Při potahování dortu je dobré si připravit 2 kusy folie, hmotu mezi ně vložit a vyválet. Poté odstraníme horní část a na dolní části vyválený plát přeneseme na dort. Tak zabráníme potrhání hmoty při přenášení 😉 Při potahování je žádoucí vyválet hmotu o něco větší, než je dort, pak se netvoří nežádoucí záhyby a dort se lépe potáhne 🙂

Poznámka od kuchařky

Uvedené množství mi stačilo na potah dortu o průměru 24 cm a na ozdobičky, ještě mi kousíček zůstal.

Hmota prý údajně vydrží týden v lednici.

Velmi dobře se mi s ní pracovalo, velmi nám i chutnala. Je to levná náhražka marcipánu, přitom plnohodnotná.

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

cook.blog.cz