
Suroviny
- 800 g hovězí maso na guláš
- 100 g rajského protlaku
- 2 lžíce pikantního kečupu (já použila vlastní dělaný bez cukru a s troškou chilli kapek a fefreronky)
- cibule (do objemu masa – oloupaná a nakrájená na kostičky)
- 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky
- 1 porek bílá část nakrájený na kolečka
- 1 vrchovatá lžíce maďarské gulášové papriky
- 1 zarovnaná PL papriky na perkelt
- špetka majoránky
- chilli (lze vynechat)
- bílý pepř
- sůl – vše dle chuti
- vývar
- cca 2 PL opražené hladké mouky na zahuštění
- Olej nebo jiný vhodný tuk na pánev
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi a tuku zpěníme cibuli a pórek, rozvoníme česnek.
-
Vhodíme očištěné maso a prudce orestujeme došeda, hned vhodíme papriku a pečlivě promícháme.
-
Podlijeme vyvarem do výšky masa a velmi pomalu dusíme do měkka – podle kvality masa to trvá až 80 min.(i více bez tlakového hrnce). Mícháme a kontrolujeme tekutinu.
-
Asi po 60 minutách vhodíme zbylé koření, přidáme protlak a kečup a dodusíme do měkka.
-
Vedle na pánvi opražíme mouku do ořiškově hnědé a zahustíme omáčku – provaříme asi 10 minut – déle nemusíme, když je mouka opražená a odstavíme. Necháme asi 5 minut a dochutíme dle naší chuti.
-
Promícháme a necháme ještě 10 min. na spojení chutí.
-
Příloha – těstoviny, ale i rýže, knedlíky, brambory. Zdroj: Kuchařka mlsného manžela
Poznámka od kuchařky
Tento gulášek mi včera uvařil manžel, je jemně pikantní (jasně že guláš), ví, že já nerada a ani teď nesmím nic ostrého, takže se krotil, sobě samozřejmě pak přiostřil. Druhý den je pěkně rozleželý a ještě lepší 😉
Tento gulášek z hovězího masa jsem tu neobjevila, takže přidávám