Suroviny
- Mandlový nápoj:
- jáhly
- mléko
- mandle
- med
- banán
- skořice
- kakao
- vanilkový lusk (cukr)
- Mandlové cucénky:
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1 hrnek ovesných vloček
- javorový sirup nebo med
- 1/2 hrnku třtinové cukru
- 200 g másla (já dávám Heru)
- teplá voda
- 2 lžičky sody (není nutná)
- vlašské ořechy
Postup přípravy receptu
-
Mandlový nápoj:
Mandle oloupeme(nejlépe se dají oloupat, když je spaříte horkou vodou). Dáme do mixéru a zalijeme horkým mlékem. Rozmixujeme. Vzniklou hmotu přelijeme přes sítko do mísy. To,co nám v sítku zbylo(kaše), nevyhazujeme,necháme na mandlové cucénky. Promašírovaný mandlový nápoj nalijeme zpět do mixéru a přidáme uvařené jáhly. Rozmixujeme. Poté přidáme do mixéru dle chuti banán, med,skořici a vaniklový lusk(cukr). Přelijeme do skleničky a dozdobíme kakaem. Jak uvařit jáhly: – viz POZN. -
Mandlové cucénky:
Špaldovou mouku smísíme s ovesnými vločky, třtinovým cukrem a vlašskými ořechy. Na pánvi si pak rozpustíme máslo s medem nebo javorovým sirupem a nalijeme do mouky. Mezitím si do malé mističky nalijeme horkou vodu, kterou smícháme se sodou a kterou posléze nalijeme do mouky. Zamícháme. -
Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Na plech s pečícím papírem děláme lžičkou malé hromádky. Dáme péct do trouby,dokud nebudou napůl měkké. Po chvilce vyndáme z trouby. Štamprdlem pak doprostřed horkých cucének tvarujeme prostor, který naplníme madlovou kaší. Pečeme do zlatova.
Poznámka od kuchařky
Vaření jahel:
Do hrnce nalijeme 300 ml vody(dle potřeby můžeme kdykoli přidat)a do ní dáme 2 lžičky soli. Do vroucí vody přidáme cca 150 g jáhel. Necháme uvařit do změknutí.
mandle zlepšují náladu,ale nemělo by se jich jíst moc.Doporučuji udělat nápoj také z jiných oříšků,které máte rádi.
Dobrou chuť 🙂