Mandlový nápoj šťastnosti a mandlové cucénky

76
- reklama -

Suroviny

Mandlový nápoj:
jáhly
mléko
mandle
med
banán
skořice
kakao
vanilkový lusk (cukr)
Mandlové cucénky:
1 hrnek špaldové mouky
1 hrnek ovesných vloček
javorový sirup nebo med
1/2 hrnku třtinové cukru
200 g másla (já dávám Heru)
teplá voda
2 lžičky sody (není nutná)
vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Mandlový nápoj:
    Mandle oloupeme(nejlépe se dají oloupat, když je spaříte horkou vodou). Dáme do mixéru a zalijeme horkým mlékem. Rozmixujeme. Vzniklou hmotu přelijeme přes sítko do mísy. To,co nám v sítku zbylo(kaše), nevyhazujeme,necháme na mandlové cucénky. Promašírovaný mandlový nápoj nalijeme zpět do mixéru a přidáme uvařené jáhly. Rozmixujeme. Poté přidáme do mixéru dle chuti banán, med,skořici a vaniklový lusk(cukr). Přelijeme do skleničky a dozdobíme kakaem. Jak uvařit jáhly: – viz POZN.

  2. Mandlové cucénky:
    Špaldovou mouku smísíme s ovesnými vločky, třtinovým cukrem a vlašskými ořechy. Na pánvi si pak rozpustíme máslo s medem nebo javorovým sirupem a nalijeme do mouky. Mezitím si do malé mističky nalijeme horkou vodu, kterou smícháme se sodou a kterou posléze nalijeme do mouky. Zamícháme.

  3. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Na plech s pečícím papírem děláme lžičkou malé hromádky. Dáme péct do trouby,dokud nebudou napůl měkké. Po chvilce vyndáme z trouby. Štamprdlem pak doprostřed horkých cucének tvarujeme prostor, který naplníme madlovou kaší. Pečeme do zlatova.

Poznámka od kuchařky

Vaření jahel:

Do hrnce nalijeme 300 ml vody(dle potřeby můžeme kdykoli přidat)a do ní dáme 2 lžičky soli. Do vroucí vody přidáme cca 150 g jáhel. Necháme uvařit do změknutí.

mandle zlepšují náladu,ale nemělo by se jich jíst moc.Doporučuji udělat nápoj také z jiných oříšků,které máte rádi.

Dobrou chuť 🙂