
Suroviny
4 porce
- Na steaky:
- 600 g krůtího masa ( vykostěné stehno )
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- mletá sladká červená paprika ( 4 špetky )
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 50 g mandlových lupínků
- 4 lžíce oleje
- Na omáčku:
- 250 ml 33% smetany
- 3 lžíce kaparů
- Na pošírovanou hrušku:
- 2 zralé pevné hrušky
- 200 ml bílého vína
- 200 ml vody
- 2 lžíce třtinového cukru
- špetka mleté skořice
- špetka mletého zázvoru
Postup přípravy receptu
-
Pokud koupíme femurek (stehno) z krůty i s kostí, nejdříve si ho vykostíme a odkožkujeme. Ty odřezky a kosti můžeme následně použít na výborný vývar. Maso nakrájíme na čtyři přibližně stejné plátky. Ty zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme mletou paprikou. Ručkou svou toto vše vetřeme do masa.
-
Na pánvi rozpálíme olej a masa zprudka opečeme z obou stran, což trvá cca 5 minut. Paprika nezhořkne, je to právě dnes vyzkoušeno. Maso odložíme do pekáčku.
-
Připravíme si mandlovou krustičku: vejce, strouhanku a mandlové lupínky promícháme vařečkou nebo rukou na kompaktní hmotu. Tu následně naneseme na orestované steaky. Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a dopékáme i s poklicí cca 20 minut. Na posledních pět minut poklici sejmeme. To proto, aby byla hezká barvička a křupavá kůrčička.
-
Do pánve s výpekem od steaků vhodíme okapané kapary, krátce osmahneme a zalijeme smetanou. Na mírném ohni necháme za občasného promíchání zhoustnout. Podle chuti dosolíme. Ale není to třeba, kapary jsou slané samy o sobě dost.
-
A jdeme na hrušku: do hrnce dáme odměřené množství vody a vína, přidáme koření, cukr a uvedeme do varu. Necháme vařit cca 5 minut. Hrušky zbavíme slupky, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a vložíme do hrnce, ze kterého se line krásná vůně. Nevaříme, necháme jen těsně pod bodem varu hezky pošírovat, za občasného obracení hruškových půlek.
-
Nesmíme hrušky rozvařit, chceme docílit, aby byly sice měkké, ale jen tak dosklovata. Tento proces trvá přibližně 15-20 minut.
-
Poté hrušky vyjmeme z lázně a opláchneme ledovou vodou. Pak každou půlku překrojíme a nožem vytvoříme zářezy, čím nám vzniknou hezké vějířky.
Jako příloha jsou výborné např. bramboráčky.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Vaříme step by step :-)))))))))))) mírně upraveno.