Mandlový griliáš (krokant)

69
- reklama -

Suroviny

asi 150 g mandlí (spařených a oloupaných)
asi 10 lžic cukru
troška oleje (na potření alobalu)

Postup přípravy receptu

  1. Rozpálíme teflonovou pánev, vsypeme na ni mandle a cukr.

  2. Za častého míchání rozpouštíme cukr, kterým se mandle obalí, zezlátnou a vytvoří se karamel.

  3. Přesypeme na talíř, na nějž jsme si připravili alobal lehounce potřeným olejem.

  4. Mandle na něj rozložíme a počkáme, dokud zcela nevychladnou.

  5. Pak rozmixujeme na drť.

  6. Pak vložíme do sklenice a uchováváme na suchém místě.

    Používáme na výrobu nebo ozdobu různých moučníků, pohárů, krémů atd.

    Slabší jedinci jako třeba já chodí griliáš v noci krást do spíže .-)

Poznámka od kuchařky

Griliáš lze připravit z jakýchkoli ořechů – vlašských, lískových, arašídů, pistácií…, ale třeba i ze slunečnicových semínek.