Mandlová vánoční kolečka a hvězdičky na stromeček

50
- reklama -

Suroviny

250 g hladké mouky
200 g másla (= másla, ne žádné rodné sestry)
200 g mletých mandlí se slupkou
150 g moučkového cukru
Poleva:
3 žloutky
100 g moučkového cukru
vanilka
cukrářské zdobení (stříbrné a zlaté kuličky různých velikostí)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto na tohle cukroví tu jistě je, ale protože téměř každé má své varianty, tohle je jedna, kterou jsme každý rok pekli za mého dětství doma.

  2. Tehdy hlavně kolečka, která jsem věšela na červené bavlnce na smrčkové větvičky spolu s figurkami z kolekce. Stromeček byl takový obyčejný, ale dodnes na něj ráda vzpomínám. Cukroví dnes peču spíš na ozdobu na stůl . Podle tohoto receptu je cukroví na chuť úplně fantastické! Jen žloutky nejsou tak žluté, nebyla vejce od „pravých slepic“ 🙂

  3. Postup: Prosátou mouku smíchat s moučkovým cukrem, nastrouhaným máslem a mletými mandelmi. Těsto nechat v lednici odpočiout. Válet mezi foliema a vykrajovat hlavně hvězdičky a vánoční stromečky a srdíčka.

  4. Péct ve vyhřáté troubě na 160°C cca 11 min do slabě růžové barvy.

  5. Během pečení ušleháme 3 žloutky s moučkovým cukrem a vanilkou (esencí, vanilkovým cukrem).

  6. Ručně to trvá docela dlouho, šlehačem je to hned. Žloutky hodně nabydou.

  7. Na zchladlé cukroví nanášíme štětečkem nebo mažeme malým nožem.

  8. Zdobíme stříbrnými a zlatými kuličkami a v troubě při 150°C cca 5 minut dosušíme .

Poznámka od kuchařky

Třeba někde najdu starou, černobílou fotografii, kde jsou na stromečku kolečka patrná. Upečte, ozdobte si stromeček, je to půvabné!