
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla (= másla, ne žádné rodné sestry)
- 200 g mletých mandlí se slupkou
- 150 g moučkového cukru
- Poleva:
- 3 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- vanilka
- cukrářské zdobení (stříbrné a zlaté kuličky různých velikostí)
Postup přípravy receptu
-
Těsto na tohle cukroví tu jistě je, ale protože téměř každé má své varianty, tohle je jedna, kterou jsme každý rok pekli za mého dětství doma.
-
Tehdy hlavně kolečka, která jsem věšela na červené bavlnce na smrčkové větvičky spolu s figurkami z kolekce. Stromeček byl takový obyčejný, ale dodnes na něj ráda vzpomínám. Cukroví dnes peču spíš na ozdobu na stůl . Podle tohoto receptu je cukroví na chuť úplně fantastické! Jen žloutky nejsou tak žluté, nebyla vejce od „pravých slepic“ 🙂
-
Postup: Prosátou mouku smíchat s moučkovým cukrem, nastrouhaným máslem a mletými mandelmi. Těsto nechat v lednici odpočiout. Válet mezi foliema a vykrajovat hlavně hvězdičky a vánoční stromečky a srdíčka.
-
Péct ve vyhřáté troubě na 160°C cca 11 min do slabě růžové barvy.
-
Během pečení ušleháme 3 žloutky s moučkovým cukrem a vanilkou (esencí, vanilkovým cukrem).
-
Ručně to trvá docela dlouho, šlehačem je to hned. Žloutky hodně nabydou.
-
Na zchladlé cukroví nanášíme štětečkem nebo mažeme malým nožem.
-
Zdobíme stříbrnými a zlatými kuličkami a v troubě při 150°C cca 5 minut dosušíme .
Poznámka od kuchařky
Třeba někde najdu starou, černobílou fotografii, kde jsou na stromečku kolečka patrná. Upečte, ozdobte si stromeček, je to půvabné!