Suroviny
- Množství dle chuti:
- mandle
- olej
- sůl
- koření a kořenící směsi dle chuti
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Mandle se slupkou nasypeme do vroucí vody a minutku povaříme. Nevaříme příliš dlouho, aby nebyly „gumové“.
-
Pak je scedíme a ihned, ještě teplé, je začneme vylupovat ze slupky. Nejlépe to jde tak, že širší konec mandle pevně stiskneme prsty jedné ruky a do dlaně druhé ruky je „vycvrnkneme“. Slupka nám zůstane mezi prsty a čistá mandle v dlani.
-
Odslupkované mandle omastíme v dlaních. Do dlaně si nalijeme maličko kvalitního oleje, pak obě dlaně přitiskneme, abychom je měli mastné a nabereme si po částech mandle, které mnutím v dlaních omastíme a vložíme do rozpálené suché pánve.
-
Smažíme dozlatova za častého promíchání a nejlépe v jedné vrstvě. Po osmažení osolíme dle chuti a nasypeme v jedné vrstvě (aby se nespařily, aby zůstaly křupavé) zchladnout na ubrousek nebo papírovou utěrku.
-
Pokud chceme mandle kořeněné, opražíme je stejně jako ty solené, koření (paprika, kmín drcený, pepř…) nebo kořenící směsi (gyros, country, grilovací…) však na mandle nasypeme až po stažení z plotny, kdy je pánev ještě horká, ale už ji nezahříváme, protože by koření mohlo zhořknout. Po rychlém obalení mandlí kořením a minimálním opražení je opět nasypeme v jedné vrstvě na ubrousek a necháme zchladnout.
-
Mandle nasladko děláme také stejně, jen zaměníme sůl za cukr krupici či krystal s troškou vanilkového cukru. Přidat můžeme nakonec (stejně jako koření u slaných mandlí) i skořici dle chuti, nebo špetku mletého hřebíčku, badyánu či zázvoru.
Poznámka od kuchařky
…mandle můžeme dobře a snadno upražit i v rozpálené troubě na 180 stupňů…