Mandle pražené

173
- reklama -

Suroviny

Množství dle chuti:
mandle
olej
sůl
koření a kořenící směsi dle chuti
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mandle se slupkou nasypeme do vroucí vody a minutku povaříme. Nevaříme příliš dlouho, aby nebyly „gumové“.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak je scedíme a ihned, ještě teplé, je začneme vylupovat ze slupky. Nejlépe to jde tak, že širší konec mandle pevně stiskneme prsty jedné ruky a do dlaně druhé ruky je „vycvrnkneme“. Slupka nám zůstane mezi prsty a čistá mandle v dlani.

  3. Odslupkované mandle omastíme v dlaních. Do dlaně si nalijeme maličko kvalitního oleje, pak obě dlaně přitiskneme, abychom je měli mastné a nabereme si po částech mandle, které mnutím v dlaních omastíme a vložíme do rozpálené suché pánve.

  4. Smažíme dozlatova za častého promíchání a nejlépe v jedné vrstvě. Po osmažení osolíme dle chuti a nasypeme v jedné vrstvě (aby se nespařily, aby zůstaly křupavé) zchladnout na ubrousek nebo papírovou utěrku.

  5. Pokud chceme mandle kořeněné, opražíme je stejně jako ty solené, koření (paprika, kmín drcený, pepř…) nebo kořenící směsi (gyros, country, grilovací…) však na mandle nasypeme až po stažení z plotny, kdy je pánev ještě horká, ale už ji nezahříváme, protože by koření mohlo zhořknout. Po rychlém obalení mandlí kořením a minimálním opražení je opět nasypeme v jedné vrstvě na ubrousek a necháme zchladnout.

  6. Mandle nasladko děláme také stejně, jen zaměníme sůl za cukr krupici či krystal s troškou vanilkového cukru. Přidat můžeme nakonec (stejně jako koření u slaných mandlí) i skořici dle chuti, nebo špetku mletého hřebíčku, badyánu či zázvoru.

Poznámka od kuchařky

…mandle můžeme dobře a snadno upražit i v rozpálené troubě na 180 stupňů…