
- reklama -
Suroviny
- 1 kg syrových brambor
- 100-150 g hladké mouky
- 1 vejce
- 2 rovné lžičky soli
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- Náplň jarní:
- sekané bylinky
- krájené mladé kopřivy
- strouhaný sýr
- Náplň letní:
- cibule na kolečka
- plátky čerstvých rajčat
- plátky česneku
- bazalka
- Podzimní náplň:
- cibule
- houby
- řapíkatý celer
- česnek
- strouhaný sýr
- Zimní náplň:
- kysané zelí
- trochu křenu
- pasírovaná rajčata
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory jemně nastrouháme, slijeme z nich vodu, přidáme mouku, vejce, sůl a muškátový oříšek.
-
Těsto rozprostřeme v tenčí vrstvě na sádlem dobře vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, poklademe zvolenou náplní (u nás podzimní – na cibulce dušené žampiony) a v troubě při 200 °C pečeme, až okraje zčervenají.
-
Trochu prochladlý mamracháč pokrájíme a hned podáváme. Můžeme přidat zeleninový salát.
Poznámka od kuchařky
Ve svém starém sešitě mám u borůvkového mamracháče napsanou i tuto slanou variantu. Je to velice jedlé, syté a dobré!
Náplň můžete obměnit podle své chuti nebo možnosti ledničky a těsto ovonět třeba i trochou drceného kmínu – ten jde k bramborům velice dobře.
Kuchařka: cathleen