Mamracháč – čtvero ročních období

71
- reklama -

Suroviny

1 kg syrových brambor
100-150 g hladké mouky
1 vejce
2 rovné lžičky soli
špetka strouhaného muškátového oříšku
Náplň jarní:
sekané bylinky
krájené mladé kopřivy
strouhaný sýr
Náplň letní:
cibule na kolečka
plátky čerstvých rajčat
plátky česneku
bazalka
Podzimní náplň:
cibule
houby
řapíkatý celer
česnek
strouhaný sýr
Zimní náplň:
kysané zelí
trochu křenu
pasírovaná rajčata

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory jemně nastrouháme, slijeme z nich vodu, přidáme mouku, vejce, sůl a muškátový oříšek.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto rozprostřeme v tenčí vrstvě na sádlem dobře vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, poklademe zvolenou náplní (u nás podzimní – na cibulce dušené žampiony) a v troubě při 200 °C pečeme, až okraje zčervenají.

  3. Trochu prochladlý mamracháč pokrájíme a hned podáváme. Můžeme přidat zeleninový salát.

Poznámka od kuchařky

Ve svém starém sešitě mám u borůvkového mamracháče napsanou i tuto slanou variantu. Je to velice jedlé, syté a dobré!

Náplň můžete obměnit podle své chuti nebo možnosti ledničky a těsto ovonět třeba i trochou drceného kmínu – ten jde k bramborům velice dobře.