Suroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 80 g medu
- 60 g másla
- 160 g práškového cukru
- 2 vajíčka
- 1 vanilkový cukr
- 1 kávová lžička jedlé sody
- Krém:
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový puding
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 25 dkg másla
- 20 dkg práškového cukru
- rum
- rybízová marmeláda na promazání
- Poleva:
- 300 g cukru moučka
- 3 lžíce vařícího mléka nebo horké vody
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy receptu
-
Na vál nebo pracovní desku prosejeme mouku a do ní vmícháme 1 kávovou lžičku jedlé sody.
-
V kastrolku pozvolna, nejlépe ve vodní lázni, pomalu rozpustíme máslo, med, cukr, vanilkový cukr a 2 vajíčka, vše prohříváme, až se spojí.
-
Tuto teplou směs nalijeme do mouky a zpracujeme v bochánek. Aby nám těsto netuhlo, tak dáme do kastrolu teplou vodu, otočíme poklici, na ni dáme dřevěné prkénko a na něj těsto, které rozdělíme na 6 dílů, z nich vyválíme pláty a upečeme je na pečícím papíru – jde to rychle.
-
Nyní připravíme krém:
V kastrolku rozmícháme ve vanilkovém cukru puding, přilijeme mléko, vše uvaříme do zhoustnutí. Po odstavení tam zašleháme žloutky a pak už nevaříme. Aby se nám neudělal škraloup, tak s kaší buď po chvilkách mícháme nebo ji jemně poprášíme moučkovým cukrem a necháme stát do prochladnutí. -
Zvlášť ušleháme máslo s cukrem, po částech zašleháváme prochladlou pudingovou kaši, nakonec ochutíme rumem. Dejte pozor, aby rum nebyl studený, např. z ledničky, krém by se mohl srazit.
Krém je velmi jemný a dobrý. -
Nyní začneme plnit. První placku potřeme vrstvou krému, přiklopíme další a na ni dáme slabší vrstvu džemu, opakujeme, až do poslední placky, která zůstane suchá a na ni natřeme citronovou polevu.
-
Tu připravíme tak, že do prosátého moučkového cukru dáme horké mléko nebo vodu a poté citronovou šťávu. Nejlépe je třít poctivě vařečkou, ale to už se dnes málokomu chce. Poleva musí být hladká a lesklá.
-
Nejlépe je řezy naplnit jeden den, pak je zatížit nějakým větším tácem a druhý den teprve polévat.
Poznámka od kuchařky
Tyto řezy pekla moje mamka, nerada se chlubím cizím peřím a jsou tak dobré, že je peče všem z rodiny k narozeninám místo bonboniéry. Vím, že receptů na tyto řezy je tu několik, ale žádné v tomto provedení a protože je to maminčin tzv. „majstrštyk“, chtěla jsem se s vámi o ně podělit. Medové řezy jsem měla možnost ochutnat v různém provedení, s karamelovým krémem, sypané ořechy, s čokoládovou polevou, ale tyto jsou zcela bezkonkurenční, spojení medu, krému, rybízu a citronové polevy tam udělá výbornou chuť. Řezy je nejlépe nechat alespoň 1-2 dny uležet a to nejlépe v ledničce, protože citronová poleva ráda vysychá. Ale krájejte je, aby nebyla ještě zcela ztuhlá, protože pak se neláme.
Přeji dobrou chuť a sladký a medový život všem.
P.S. Omlouvám se za kvalitu fotografie, je to foceno jen mobilem.