Maminčina vymazlená vánočka

246
- reklama -

Suroviny

400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
120 g cukru krystal
50 g změklého másla
70 g sádlo
2 žloutky
250 ml mléka
3/4 kostičky droždí
60 g rozinek
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
citronová kůra
ořechy na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience připravíme den předem, aby měly pokojovou teplotu (mléko ne).
    Připravíme kvásek z droždí,1/2 lžičky cukru, hladké mouky a vlažného mléka.
    V kastrolu utřeme máslo, žloutky, cukry a citronovou kůrou do pěny.
    Do mísy přidáme ušlehané máslo s cukry a kvásek. Vše zpracováváme vařečkou a postupně přisypáváme mouku, aby se těsto nesrazilo.
    Nakonec přidáme rozinky, které šlehačem zapracujeme do těsta.
    Těsto posypeme špetkou mouky a necháme kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny (nechávám déle).

  2. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a upleteme vánočku. Těsto rozdělíme na 9 částí, které rozválíme na delší copy. Spodní část vánočky se plete ze 4 copů, druhá vrstva ze 3 a poslední část vánočky pleteme ze 2 copů.

  3. Poté, co vánočku upleteme, necháme ji ještě dalších 30 minut kynout. Potřeme ji vejcem a posypeme ořechy. Pečeme ji na 180 stupňů asi 45 minut.

Poznámka od kuchařky

Vánočka jde v ruku v ruce s Vánočními svátky. Nedokážu si toto období představit bez teplého kakaa, vánočky, deky a dobré knížky.

Užívejte si toto období plnými doušky!