Maminčina vánočka

37
- reklama -

Suroviny

450 g hladké mouky
300 g hrubé mouky
160 g moučkového cukru
200 g másla
3 žloutky
40 g mandlí
40 g rozinek
42 g droždí (1 kostka)
špetka soli
3 dl mléka
1 sáček vanilkového cukru
1 celé vejce
tuk na vymazání plechu

Postup přípravy receptu

  1. v misce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky, lžíci cukru, 5 lžic vlažného mléka a rozmícháme na hladkou kašičku, necháme na teplém místě asi čtvrt hodiny odpočinout, aby vzešel kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. Potom utřeme máslo se zbylým cukrem a přidáme ke kvásku spolu se žloutky, prosátou moukou a špetkou soli.

  3. Přisypeme vanilkový cukr a po částech přilijeme vlažné mléko, v míse vařečkou vypracujeme tužší těsto, které přendáme na pomoučený vál a znovu dobře vypracujeme.

  4. Nakonec přidáme namočené rozinky a oloupané nasekané mandle.

  5. Hladké těsto dáme zpět do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme alespoň 4 až 5 hodin kynout na teplém místě.

  6. Během kynutí těsto občas prohněteme.

  7. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejně velkých částí, vyválíme úzké válečky a upleteme vánočku.

  8. Nejdříve cop ze 4 dílů, jeho střed trochu zploštíme a na něj položíme cop ze 3 dílů.

  9. Nahoru položíme cop stočený ze dvou válečků a jejich konce upevníme dospod, aby se nerozplétaly.

  10. Do vánočky zapíchneme zhruba 4 špejle, aby si během pečení udržela tvar.

  11. Na plechu ji necháme ještě asi půl hodiny vykynout.

  12. Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oloupanými nahrubo nasekanými mandlemi.

  13. Vložíme do vyhřáté trouby 200 stupňů, po 15 minutách zmírníme na 175 stupňů a dopečeme ještě dalších 45 minut.

  14. Začne-li se vánočka svrchu připalovat,přikryjeme ji alobalem.