Suroviny
- 450 g hladké mouky
- 300 g hrubé mouky
- 160 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 3 žloutky
- 40 g mandlí
- 40 g rozinek
- 42 g droždí (1 kostka)
- špetka soli
- 3 dl mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 celé vejce
- tuk na vymazání plechu
Postup přípravy receptu
-
v misce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky, lžíci cukru, 5 lžic vlažného mléka a rozmícháme na hladkou kašičku, necháme na teplém místě asi čtvrt hodiny odpočinout, aby vzešel kvásek.
-
Potom utřeme máslo se zbylým cukrem a přidáme ke kvásku spolu se žloutky, prosátou moukou a špetkou soli.
-
Přisypeme vanilkový cukr a po částech přilijeme vlažné mléko, v míse vařečkou vypracujeme tužší těsto, které přendáme na pomoučený vál a znovu dobře vypracujeme.
-
Nakonec přidáme namočené rozinky a oloupané nasekané mandle.
-
Hladké těsto dáme zpět do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme alespoň 4 až 5 hodin kynout na teplém místě.
-
Během kynutí těsto občas prohněteme.
-
Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejně velkých částí, vyválíme úzké válečky a upleteme vánočku.
-
Nejdříve cop ze 4 dílů, jeho střed trochu zploštíme a na něj položíme cop ze 3 dílů.
-
Nahoru položíme cop stočený ze dvou válečků a jejich konce upevníme dospod, aby se nerozplétaly.
-
Do vánočky zapíchneme zhruba 4 špejle, aby si během pečení udržela tvar.
-
Na plechu ji necháme ještě asi půl hodiny vykynout.
-
Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oloupanými nahrubo nasekanými mandlemi.
-
Vložíme do vyhřáté trouby 200 stupňů, po 15 minutách zmírníme na 175 stupňů a dopečeme ještě dalších 45 minut.
-
Začne-li se vánočka svrchu připalovat,přikryjeme ji alobalem.