
Suroviny
6 porcí
- 1 kg vepřové kýty – ( nejlépe oříšek )
- koření „Maminčino sváteční„ kořenářství Samuel
- 1/2 malého celeru
- 1 střední mrkev
- uzený špek
- olej
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu, nejlépe oříšek, nakrájíme na silnější plátky cca 8-9 kusů.
-
Poté maso potřeme směsí oleje a koření „Maminčino sváteční“ a dáme uležet do chladna na cca 2 hodiny.
-
Větší hranolek uzeného špeku nakrájíme na velmi jemné kostičky a dáme opéct-vyškvařit do rozpáleného hrnce. Poctivě mícháme a hlídáme, aby nedošlo ke spálení.
-
Po opečení do zlatova a vysmažení skoro do ztracena přidáme na velmi jemné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev). Vše lehce již na mírném plameni restujeme ve vyškvařeném špeku.
-
Vedle na pánvi v trošce oleje zprudka opečeme maso, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
-
Po zatažení maso přendáme do hrnce k zelenině, vložíme 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a kostku masoxu. Maso podlijeme tak, aby bylo potopeno do ¾ a dusíme cca 30 minut.
-
Po udušení maso vyjmeme, lehce zahustíme hladkou moukou v trošce vody a provaříme cca 15 minut.
-
Po provaření maso vrátíme do hrnce a odstavíme. Podáváme s těstovinou.
Poznámka od kuchařky
Koření jsem dostal od dcery pod stromeček,(byla ho zkumavka), tak jsem ho zpracoval v tuto pochutinu. V receptu nebylo použito proti zvyklostem ani kousek cibule. A jde to.