
Suroviny
30 porcí
- Těsto:
- 20 dkg hladké mouky
- 20 dkg másla nebo hery
- 10 dkg mletého kokosu
- 8 dkg cukru moučka
- 1 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 1 vanilkový cukr
- Náplň:
- 12 dkg másla nebo hery
- 6 dkg mletého kokosu
- 8 dkg cukru moučka
- 1 vejce (nemusí být)
- rum nebo rumová tresť dle chuti
- Na zdobení:
- čokoláda nebo čokoládová poleva (tmavá nebo světlá)
- mletý kokos, barevný kokos nebo jiné zdobení
- hladká mouka – pro lepší rozvalování
Postup přípravy receptu
-
Na vál (nebo do mísy) si dáme mouku, na ni rozkrájíme změklý tuk, nasypeme kokos, cukr, vanilku, kakao a přidáme vajíčko. Vše zpracujeme v těsto, které si dáme do chladu odpočinout.
-
Krém – změklý tuk utřeme s cukrem, kokosem,rumem a popř. vajíčkem v hladký krém.
-
Před vyvalováním si těsto vyndáme z chladu (pro rozvalování je lepší, když není tak tuhé). Na pomoučeném válu či pracovní desce rozvalujeme těsto na placku cca 3 mm tenkou a vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary.
-
Pokládáme na suchý plech a pečeme v předehráté troubě (předehřávám tak 20 minut před pečením, mám elektrickou troubu) na 150 nebo 170 stupňů tak 7 – 10 minut. Kolečka musí být světle hnědá (kokos by byl hořký, kdyby byla tmavá), ale pevná na spodní části. Necháme vychladnout.
-
Náplň dělám těsně před vánoci, kolečka po dvou slepím, namočím do čokolády vrchní část a ještě posypu mletým kokosem.
-
Může se také jen pocákat čokoládou a posypat např. barevným kokosem, barevným máčkem nebo jiným zdobením. Uchováváme v chladu, ale nemusí být v lednici.
Poznámka od kuchařky
Recept mám od mamky, která si jej přinesla z práce před více než 25 lety (pracovala tehdy v Jednotě Horšovský Týn). Bohužel nemám zatím žádnou fotku, dodám po letošním pečení.









