Maminčin rýžový nákyp

313
- reklama -

Suroviny
zapékací mísa

Na kaši:
500 g kulatozrnné rýže
1000 ml mléka
rovná lžička soli
ždibec másla
125 g čerstvého másla
3 lžíce moučkového cukru
2 vanilkové lusky
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
Jablečná náplň:
8 středně velkých jablek
2 lžičky mleté skořice
Tvarohová náplň:
250 g kvalitního hrudkovitého tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
hrst sušených brusinek
A ještě:
na sněhovou čepici 2 lžíce pískového cukru
na pečení zapékací mísu a lžíci másla na vymazání této

Postup přípravy receptu

  1. Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat.

  2. Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyšrábeme dřeň. Tu společně i s lusky vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali ždibec másla.

  3. Do mléka vsypeme okapanou rýži. Pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem. Na mírném plameni, za občasného promíchávání, vaříme cca 15 min. Rýže nemusí být zcela měkká, budeme ještě zapékat. Rýžovou masu necháme zcela vychladnout.

  4. Mezitím připravíme krém. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla.

  5. Poté přidáme po jednom žloutky a umícháme krásný, hladký krém. Rýže je pořád horká, tak nelelkujeme a jdeme připravit další náležitosti :-)).

  6. Jablka zbavíme slupek i jadřinců a nakrájíme (nakrouháme) na tenké plátky.

  7. Tvaroh vymícháme společně se žlouky, cukrem a citronovou kůrou.

  8. Tak, rýže už vychladla, takže žloutkový krém vmícháme do rýže. Samozřejmě, že jsme z ní odstranili ty vanilkové lusky.. no ta zrníčka tam nechej!!! :-)))))

  9. Ze 3 bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše.

  10. Nádobu, ve které budeme zapékat, hezky vymažeme máslem, nebojte se rukou… ruka je nejlepší nástroj.

  11. Polovinu rýžové hmoty přemístíme do mísy. Na ni, (tu hmotu,) stěrkou rozetřeme tvaroh a posypeme brusinkami.

  12. Dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí. Nesladíme. Jablíčka jsou sladká dost a to ostatní taky :-).

  13. Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše. Vložíme do trouby a pečeme při 200°C cca 30 minut.

  14. Až začne povrch zlátnout, ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh. Pak po částech vsypeme pískový (krupicový) cukr. Až se nám dělají fešné špičky, máme hotovo.

  15. Slaďoučký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby. Pod grilem cca 2 minutky. Kdo nemá funkci gril, nechá tam do zezlátnutí sněhu.

Poznámka od kuchařky

Tento nákyp nám dělávala maminka a já ji milovala.. nejen za ten nákyp 🙂

Vynikající je se sušenými švestkami a vůbec.. ovoce můžete dát jakékoliv, které máte rádi.

Hledala jsem dlouho, ale stejný jsem nenašla. Snad tedy nebude vadit, že jsem ho přidala.

Pokud tu stejný je, a já hledala špatně, což nevylučuji, nechám tento smazat.

Omlouvám se za fotky.. krájela jsem ještě horké, tak to není to pravé nákypové.. éé ořechové .-))))