
Suroviny
50 ks
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
- 6 žloutků
- špetka soli
- Nádivka:
- 6 bílků
- 180 g mletého cukru
- 100 g ořechů
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Ze studených surovin na desce zaděláme těsto (rychle jako na linecké) a rozdělíme ho na kousky – kuličky asi po 12 g. Kuličky uložíme v chladu (do rána)
Před použitím ušleháme z bílků tuhý sníh a zamícháme do něj prosátý cukr s ořechy.
-
Postupně těsto odebíráme z chladu a kuličky vyvalujeme na tenké placky (asi 5×10 cm), které plníme náplní. Přes náplň přehneme nejprve podélné strany placky a pak přehneme krátké strany. Klademe na plech (na papír) sklady nahoru.
-
Pečeme při 160 až 180°C asi 15 až 20 minut do světle růžova. Ještě horké poprášíme cukrem.
-
Poznámka: Maltaše se dají jíst takřka okamžitě po upečení a jsou prudce jedlé i několik dní.
1. S těstem se převelice dobře pracuje; ty malé kuličky lze vyválet (podsypávat) na 10x15cm až tak, že je přes plát „vidět“ (u nás se říká „až na Hostýnek“) a těsto se netrhá. Není ani potřeba čekat do druhého dne, stačí kuličky vychladit, aby se moc nelepily (zkušební kousky jsem pekl z čerstvého těsta).
2. Náplní jsem plnil pomocí cukrářského sáčku (nebo mikrotenový s ustřihnutým růžkem) s velkou špičkou. Je to rychlejší, čistší a přesnější.
3. Pečivo není moc choulostivé na teplotu pečení, ale má zůstat „bledé“.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Rodinný recept, internet
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu……