Maltaše 2

244
- reklama -

Suroviny
50 ks

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g másla
6 žloutků
špetka soli
Nádivka:
6 bílků
180 g mletého cukru
100 g ořechů
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Ze studených surovin na desce zaděláme těsto (rychle jako na linecké) a rozdělíme ho na kousky – kuličky asi po 12 g. Kuličky uložíme v chladu (do rána)

    Před použitím ušleháme z bílků tuhý sníh a zamícháme do něj prosátý cukr s ořechy.

  2. Postupně těsto odebíráme z chladu a kuličky vyvalujeme na tenké placky (asi 5×10 cm), které plníme náplní. Přes náplň přehneme nejprve podélné strany placky a pak přehneme krátké strany. Klademe na plech (na papír) sklady nahoru.

  3. Pečeme při 160 až 180°C asi 15 až 20 minut do světle růžova. Ještě horké poprášíme cukrem.

  4. Poznámka: Maltaše se dají jíst takřka okamžitě po upečení a jsou prudce jedlé i několik dní.
    1. S těstem se převelice dobře pracuje; ty malé kuličky lze vyválet (podsypávat) na 10x15cm až tak, že je přes plát „vidět“ (u nás se říká „až na Hostýnek“) a těsto se netrhá. Není ani potřeba čekat do druhého dne, stačí kuličky vychladit, aby se moc nelepily (zkušební kousky jsem pekl z čerstvého těsta).
    2. Náplní jsem plnil pomocí cukrářského sáčku (nebo mikrotenový s ustřihnutým růžkem) s velkou špičkou. Je to rychlejší, čistší a přesnější.
    3. Pečivo není moc choulostivé na teplotu pečení, ale má zůstat „bledé“.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Rodinný recept, internet

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu……