
Suroviny
polovina plechu 30x36cm
- Těsto:
- 4 vejce
- 2 lžíce horké (vroucí) vody
- 125 g cukru
- 1 vanilkový cukr (20 g)
- 75 g hladké mouky
- 50 g Solamylu (bramborového škrobu)
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 20 g kakaa
- 50 g rozpuštěného vychlazeného másla
- Krém:
- 200 g přecezených malin nebo rybízu (tj. bez zrníček)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce vanilkového pudinku bez vaření (Crème Olé)
- 100 g změklého másla
- 100 g cukru moučka (lepší je dát podle chuti)
Postup přípravy receptu
-
Zkrácený postup pro pokročilejší: Uděláme těsto, jak jsme zvyklí a pečeme 10-15 minut na 210°C. Upečené těsto vyklopíme a stáhneme z něj pečící papír. Vyšleháme máslo cukrem, všleháme postupně scezené maliny/rybíz a pak smetanu ušlehanou s pudinkem. Potřeme polovinu řezu. Přiklopíme druhou polovinou.
-
Podrobný postup: Připravíme všechny suroviny na těsto. Nejdříve rozpustíme máslo (v hrnečku v mikrovlnce) a necháme ho zchladit. (Pokud chvátáme, dáme ho do lednice, ale je lepší ho udělat předem).
-
Do jednoho hrníčku nasypeme cukry.
-
Do jiného většího hrnečku nasypeme mouku, Solamyl, prášek do pečiva a kakao. Dobře promícháme a směs prosejeme.
-
Vejce začneme šlehat, jakmile vytvoří jednolitou hmotu (nerozeznáme bílky a žloutky), přidáme za stálého šlehání 2 lžíce horké vody. Takto šleháme 1 minutu.
-
K vejcím přidáme cukry a šleháme další 2 minuty.
-
Na vejce prosejeme polovinu moučné směsi a na nejnižší otáčky jen krátce zašleháme. Poté přidáme druhou polovinu moučné směsi a toto zopakujeme.
-
Ručně vmícháme rozpuštěné máslo a těsto nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem a pečeme na 210°C 10-15 minut.
-
Upečené těsto vyklopíme a stáhneme z něj pečící papír.
-
Připravíme krém. Máslo nakrájíme na plátky (nebo kostičky) a necháme změknout.
-
Maliny (rybíz) dáme do hrnce a za stálého míchání zahříváme. Poté, co ztratí svůj tvar, necháme už jen krátce na sporáku. Pokud použijeme rybíz, musíme ho rozmixovat.
-
Maliny scedíme přes síto. Vždy cedíme 1-2 lžíce malin. (rybíz můžeme cedit najednou). Semínka, která nám zůstanou v sítku, vyhazujeme. Přecezenou „malinovou / rybízovou kaši“ necháme vychladnout
-
Máslo šleháme 1/2 minuty, poté přisypeme cukr a šleháme dalších 5 minut.
-
Zvlášť šleháme šlehačku. Jakmile začne lehce tuhnout, přidáme k ní 1 lžíci instantního pudinku a ručně ho do ní vmícháme. Poté ušleháme dotuha.
-
K máslu postupně přidáváme malinovou kaši a zašleháváme na nižší otáčky. Pokud se krém srazí, mírně ho nahřejeme nad vodní lázní a opět vyšleháme. (někdo radí zašlehat horký 100% tuk)
-
Poté přišleháme i šlehačku a krém dáme ztuhnout do lednice, aby šel dobře natírat a neroztékal se.
-
Korpus uprostřed vertikálně rozřízneme. Na jednu polovinu natřeme náplň a druhou polovinou ji překryjeme. Náplň buď dáme celou mezi korpusy, nebo část necháme na potření celého řezu.
-
Seřízneme hrany, aby byl řez pravidelný.
Poznámka od kuchařky
Tento řez je velmi jemný. I proto opravdu doporučuji se zbavit peciček. Rybíz jde cedit mnohem lépe, než maliny. Mám zkušenost, že když dáte stejně rybízu a malin, malinová chuť tu rybízovou přebije a vy si ušetříte čas. Na to, abyste získali 200 g „ovocné kaše“, nicméně doporučuji použít alespoň dvojnásobnou hmotnost celého ovoce. Pokud by to přesto bylo málo, (což se může stát u malin), můžeme na na váze doplnit marmeládou. Množství cukru opravdu volte podle sebe. Jelikož jsme měli tento rok nezvykle kyselé ovoce, muselo se dát 135 g cukru.
Vzhledem k tomu, že je těsto poměrně nízké, možná někoho napadne z něj udělat roládu, ale toto těsto na rolování příliš vhodné není.
Řez můžete ozdobit našlehanou šlehačkou nebo polevou, ale my to neděláme.
Recept patří k našim nejoblíbenějším.









