Malinový koláč s bílou čokoládou

55
- reklama -

Suroviny

Těsto:
105 g másla
100 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
4 žloutky
kůra z 1 citronu
Malinové želé:
320 g malin (mohou být i mražené)
70 g cukru
10 g plátkové želatiny (asi 5 plátků)
Krém z bílé čokolády:
125 g mléka
1/2 vanilkového lusku
2 žloutky
40 g cukru
5 g plátkové želatiny (asi 2 a ½ plátku)
125 g smetany na šlehání
100 g bílé čokolády
Na dokončení:
čerstvé maliny (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto:
    Do prosáté mouky přidáme máslo nakrájené na kousky, cukr, žloutky, citronovou kůru a vypracujeme těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na 30 minut do lednice.
    Z těsta vyválíme plát a vyložíme s ním formu o průměru 20 cm, tak aby nám přesahovalo přibližně 4 cm i na boky formy.
    Na těsto do formy dáme pečící papír a ten zatížíme luštěninami, aby těsto při pečení nesjelo z boků formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 15 minut. Poté papír s luštěninami odstraníme a pečeme dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Malinové želé:
    Plátky želatiny dáme nabobtnat do studené vody.
    Maliny rozmixujeme tyčovým mixerem. Používáme-li mražené, necháme je předem rozmrazit.
    Malinové pyré propasírujeme přes síto, kvůli odstranění semínek.
    Část malinového pyré dáme společně s cukrem zahřát, dokud se cukr nerozpustí.
    Do horkého malinového pyré dáme nabobtnalou a přebytečné vody zbavenou želatinu. Mícháme do úplného rozpuštění želatiny.
    Do malinového pyré se želatinou přidáme dvě lžíce studeného malinového pyré, promícháme a za stálého míchání nalijeme pyré se želatinou do studeného malinového pyré.
    Malinovou směs nalijeme do formy o průměru 18 cm, necháme ztuhnout v lednici a poté dáme zamrazit do mrazáku.

  3. Krém z bílé čokolády:
    Želatinu dáme nabobtnat do studené vody.
    Čokoládu nakrájíme na malé kousky.
    Z poloviny vanilkového lusku seškrábneme semínka.
    Mléko, vanilkový lusk se semínky a polovinu cukru společně zahřejeme.
    Žloutky a druhou polovinu cukru vyšleháme.
    Za stálého šlehání postupně přiléváme horké mléko do žloutků.
    Za stálého míchání dáme zahřát směs mléka a žloutků, teplota by neměla přesáhnout 83°C, aby se žloutky nesrazily.
    Odstraníme vanilkový lusk.
    Horkou směs nalijeme na pokrájenou čokoládu a mícháme dokud se čokoláda nerozpustí a vše se spojí.
    Nakonec přidáme nabobtnalou a vymačkanou želatinu, dobře promícháme, dokud se želatina nerozpustí. V případě že se čokoláda nebo želatina zcela nerozpustily zahřejeme směs nad párou. Necháme zchladnout.
    Smetanu vyšleháme do tuha a zlehka ji vmícháme do předešlé zchladlé směsi.

  4. Do vychladlého “korpusu” dáme zmrzlé malinové želé a na želé nalijeme čokoládový krém. Hotový koláč dáme ztuhnout do lednice.
    Po ztuhnutí krému ozdobíme vršek koláče čerstvými malinami.