
Suroviny
6 porcí
- Mandlové křehké těsto:
- 75 g mletých mandlí
- 175 g bezlepkové mouky
- 80 g pískového hnědého cukru (může být i normální bílý)
- 125 g vychlazeného másla nakrájeného na kostky
- Náplň:
- 1 velké vejce
- 3 polévkové lžíce pískového cukru
- 1 polévková lžíce bezlepkové mouky
- 75 g másla
- 200 g čerstvých (nebo mražených) malin
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na cca 180 stupňů. Na křehké těsto smícháme mandle, mouku a cukr v robotu, pak přidáváme máslo, když směs připomíná strouhanku, přidáme lžíci nebo 2 lžíce ledové vody, až vznikne těsto. Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu, propícháme vidličkou a pečeme zhruba 20 minut, až je těsto růžové.
-
Zatímco se těsto peče: vajíčko, cukr a mouku šleháme, až je směs hustá a zesvětlá. Máslo dáme do kastrůlku rozpustit na střední teplotu, dokud není máslo nahnědlé a voní po oříškách, rychle nalijeme na směs a šleháme.
-
Maliny rovnoměrně nasypeme na křehké těsto v koláčové formě, zalijeme teplou šlehanou směsí a dáme do trouby péci na zhruba 45 minut. Teplotu jsem snížila na 160 stupňů.
Poznámka od kuchařky
Výborný zákusek s čerstvými malinami a s křehkým těstem s přidáním mletých mandlí. Prý chutná nejlíp na druhý den, ale to se mi bohužel nepodařilo vyzkoušet 🙂
Můžeme servírovat se šlehačkou. Recept jsem si upravila pro bezlepkovou dietu z knížky Pies and Tarts.