
Suroviny
- 1 velká hlávka zelí
- 1,5 hrnku rýže
- 1 lžička mletého nového koření
- 1/4 lžičky kardamonu
- 1/4 lžičky římského kmínu (Cumin)
- špetka skořice
- 1 kostka bujónu
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sušené máty
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
U cele hlavky zeli castecne vykrojime kostal a vlozime ji na 5 minut do vrouci osolene vody.
-
Opatrne obereme vrchni mekke listy a hlavku znovu vlozime do vrouci vody (tentokrat budou stacit tak 2 minuty). Listy nesmi byt prilis uvarene, spise sparene, aby byly ohebne pri baleni. Tento proces opakujeme do rozebrani cele hlavky. Jednotlive listy nechame vychladnout.
-
Syrovou ryzi proplachneme vodou, pridame kardamon, nove koreni, skorici, rimsky kmin, sul, pepr, trochu olivoveho oleje a promichame.
-
Na kazdy list zeli (vetsi listy prepulime a vyrizneme tvrdsi kostalovou cast) dame lzicku ryzove naplne a stocime do rulicky. Kraje se snazime zakladat dovnitr, aby nam smes nevypadavala.
-
Klademe tesne vedle sebe do hrnce s vyssim okrajem. Po zaplneni dna tvorime novou vrstvu na jiz udelane zavitky, takto opakujeme.
-
Nakonec vse posypeme susenou matou, polijeme citronovou stavou, potreme prolisovanym cesnekem a zalijeme horkou vodou (cca 250 ml – lehce nad uroven zavitku), ve ktere jsme rozmichali bujonovou kostku.
-
Zatizime vidlickami, aby se nam zavitky neoteviraly a pod poklickou varime 1 a 1/2 hodiny. Podle potreby dale podlevame vodou (behem vareni podlevam uz jen jednou).
Podavame s kopeckem zakysane smetany.
Poznámka od kuchařky
K ryzove smesi muzeme primichat mlete maso a dale libovolne korenit.