Suroviny
30 ks
- 3 bílky z velkých vajec pokojové teploty
- 25 g krystalového cukru
- 200 g moučkového cukru
- 125 g mletých mandlí
- Náplň:
- 2 žloutky
- 50 g krystalového cukru
- 3 kapky vanilkového extraktu (aroma)
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml mléka
- cukrářský sáček s 1cm hubičkou
Postup přípravy receptu
-
Bílky ušlehejte dotuha a pak zašlehejte cukr, až získáte lesklou pěnovou hmotu.
-
Moučkový cukr rozmixujte s mletými mandlemi na jemný prášek, dvakrát prosejte a pak zlehka vmíchejte k bílkové hmotě. Hmotu stále přehazujte, až bude stékat z vařečky jako široká stuha. Vyzkoušejte správnou konzistenci tak, že trochu kápnete na talířek – měla by se vytvořit kulovitá hromádka, nikoli špička. Jestli se tvoří špičky, hmotu ještě chvíli přehazujte, třete a překládejte.
-
Na pečící papír si nakreslete tři řady po pěti kroužcích s většími rozestupy. Jako vzor použijte třeba kovový uzávěr o 4 cm. Papír položte lícem dolů na pečící plech a pomocí cukrářského sáčku vytlačte do středu kroužků trochu sněhové hmoty. Okrajem plechu silně klepněte, aby se hmota rovnoměrně usadila a rozložila, a plech pak nechte na suchém místě 15 minut stát. Na makronkách by se měl vytvořit suchý, nelepivý povrch, což je chvíle, kdy jsou připraveny na pečení.
-
Troubu předehřejte na 150 °C a makronky pečte 8-10 minut, až budou pevné a lesklé. Nechte vychladnout a pak opatrně sloupněte z pečícího papíru. Pečte ve dvou dávkách nebo použijte dva plechy.
-
Žloutky ušlehejte s cukrem na hustou, světlou pěnu. Vmíchejte k ní mouku. Mléko zahřejte (ale nenechte ho vařit) a přidejte ke žloutkové směsi. Promíchejte a pak přes síto přeceďte zpět do kastrolu. Přiveďte k varu a míchejte, dokud krém nezhoustne. Krém přikryjte, nechte zcela vychladnout a před použitím promíchejte.
-
Při plnění si položte jednu makronku na dlaň plochou stranou nahoru, potřete pomocí paletového nože krémem a přiklopte druhou makronkou.
Poznámka od kuchařky
Já barviva nedávám. Raději je nemám hezky barevné než jíst barvivo 🙂