
Suroviny
1 porce
- 200 g makrely (čerstvá nebo mražená)
- rozmarýn čerstvý
- tymián čerstvý
- oregano čerstvý
- pažitka čerstvý
- koření na ryby bez soli
- citronová šťáva
- plátky citronu
Postup přípravy receptu
-
Rybu důkladně omyjeme, odřízneme hlavu a ocas. Celou rybu pokapeme citronovou šťávou zvenku i zevnitř. Posypeme kořením bez soli. Čerstvé bylinky poskládáme do svazečku a vložíme do ryby.
-
Rybu položíme na středně rozpálený gril (ideálně elektrický apod.) nebo ji můžeme zabalit do alobalu a vložíme na klasický gril s uhlíky.
-
Po několika minutách otočíme; pokud se maso odděluje, můžeme rybu rozevřít na půl, vyjmout skelet a dopéci. Podáváme jako oběd nebo večeři se zeleninovou oblohou, salátem, v udržovacím režimu s celozrnným pečivem.
Poznámka od kuchařky
Autorem je brněnský Institut redukce a prevence nadváhy kompliment®, který pomáhá snižovat tělesnou hmotnost zejména pomocí úpravy stravování. Tato doporučení pro redukci a udržení váhy vychází ze zásad Světové zdravotnické organizace a z 22 letých zkušeností.