Suroviny
10 – 12 porcí
- 220 g polohrubé mouky
- 80 g mletého máku
- 100 ml mléka na uvaření máku
- 100 g másla nebo jiného tuku např. Hera
- 140 g moučkového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- trochu citrónové kůry z bio citronu
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 3 vejce
- špetka soli do sněhu
- 100 ml mléka do těsta
- zhruba 500 g švestek
- trochu tuku a hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
- Na drobenku:
- 80 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- 2 špetky mleté skořice nebo dle chuti
- 50 g másla nebo jiného tuku
Postup přípravy receptu
-
Mletý mák vsypeme do 100 ml horkého mléka a za stálého promíchávání chvíli povaříme. Odstavíme a necháme zchladnout.
-
Změklý tuk, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a žloutky utřeme v míse do bělavé pěny a vmícháme prochladlý uvařený mák. Dále už opatrněji, střídavě a po částech vmícháme mléko, mouku – prášek do pečiva smícháme s posledním dílem a nakonec přidáme pevný sníh z bílků.
-
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy o průměru cca 32 cm, poklademe půlkami švestek řezem nahoru a posypeme drobenkou. Tu si připravíme tak, že smícháme mouku s cukrem a skořicí, přidáme na kousky nakrájený ztuhlý tuk a vše promneme.
-
Koláč upečeme v předehřáté troubě. Pekla jsem na horkovzduch při 160°C cca 40 minut.
Upečený koláč vyjmeme a necháme zchladnout. Před podáváním povrch pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Pokud jsou švestky kyselejší, tak bych je po rozložení na těsto malinko pocukrovala a teprve pak dala drobenku.