Makový koláč se švestkami a drobenkou

99
- reklama -

Suroviny
10 – 12 porcí

220 g polohrubé mouky
80 g mletého máku
100 ml mléka na uvaření máku
100 g másla nebo jiného tuku např. Hera
140 g moučkového cukru
1 ks vanilkového cukru
trochu citrónové kůry z bio citronu
1/2 sáčku prášku do pečiva
3 vejce
špetka soli do sněhu
100 ml mléka do těsta
zhruba 500 g švestek
trochu tuku a hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Na drobenku:
80 g polohrubé mouky
60 g cukru krupice
2 špetky mleté skořice nebo dle chuti
50 g másla nebo jiného tuku

Postup přípravy receptu

  1. Mletý mák vsypeme do 100 ml horkého mléka a za stálého promíchávání chvíli povaříme. Odstavíme a necháme zchladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Změklý tuk, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a žloutky utřeme v míse do bělavé pěny a vmícháme prochladlý uvařený mák. Dále už opatrněji, střídavě a po částech vmícháme mléko, mouku – prášek do pečiva smícháme s posledním dílem a nakonec přidáme pevný sníh z bílků.

  3. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy o průměru cca 32 cm, poklademe půlkami švestek řezem nahoru a posypeme drobenkou. Tu si připravíme tak, že smícháme mouku s cukrem a skořicí, přidáme na kousky nakrájený ztuhlý tuk a vše promneme.

  4. Koláč upečeme v předehřáté troubě. Pekla jsem na horkovzduch při 160°C cca 40 minut.
    Upečený koláč vyjmeme a necháme zchladnout. Před podáváním povrch pocukrujeme.

Poznámka od kuchařky

Pokud jsou švestky kyselejší, tak bych je po rozložení na těsto malinko pocukrovala a teprve pak dala drobenku.