Makovo-tvarohovo-švestkový koláč

143
- reklama -

Suroviny

Na těsto:
250 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
2 vejce
125 g másla
Tvarohová nádivka:
500 g měkkého tvarohu
1 zakysaná smetana
2 vanilkové cukry
80 g cukru
nastrouhaná citronová kůra z půlky citronu
2 vejce
1 vanilkový pudink v prášku
Maková nádivka:
200 g mletého máku
150 ml mléka
100 ml rumu
50 g cukru
1 kávová lžička skořice
2 polévkové lžíce švestkových povidel
Drobenka:
100 g hrubé mouky
75 g másla
100 g cukru
A ještě budeme potřebovat asi 10 švestek záleží na jejich velikosti,

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy si dáme prositou mouku, cukr, vanilkový cukr, na kousky nakrájené máslo, vejce a špetku soli. Vypracujeme si hladké, nelepivé těsto. Těsto necháme v chladu odpočinout.


    Zobrazit celý recept

  2. Dále si připravíme nádivky:

  3. V míse smícháme měkký tvaroh se zakysankou, oběma cukry, citronovou kůrou, vejci a pudinkovým práškem.

  4. V kastrůku si svaříme mléko, mák, cukr a švestková povidla s rumem. Dochutíme skořicí a necháme vychladnout.

  5. Z hrubé mouky, cukru a másla si připravíme drobenku. Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.

  6. Těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dno i boky vymazané a vysypané dortové formy. Na těsto dáme nejprve makovou nádivku. Pak dáme část tvarohové nádivky, polkademe vypeckovanými švestkami. Na švestky dáme opět tvarohovou nádivku. Nakonec posypeme drobenkou a dáme do vyhřáté trouby na 200°C pečeme asi 20 minut. Poté troubu stahneme na 180°C, pekla jsem něco přes hodinu. Doba pečení záleží na troubě, jak víme každá peče jinak.