Makovo-jablečný Fluden

113
- reklama -

Suroviny

600 g hladké mouky
250 g Hery
4 vejce
7 g sušeného droždí (balení dr.Oetker)
1 lžíce cukru
Jablková náplň:
10 jablek
50 g sušených brusinek
1/2 skořicového cukru
1 vanilkový cukr
cukr podle chuti
Maková náplň:
2 hrnky mletého máku
cukr dle chuti
citronová kůra
mléko na spaření (cca 2dl)
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, změklé Hery, vajec, droždí a cukru vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 stejné díly a dáme na 1 hod odpočinout do ledničky.

  2. Připravíme náplně: Na jablečnou smícháme nastrouhaná jablka s ostatními surovinami. Na makovou dáme svařit mléko, vsypeme mletý mák, povaříme a osladíme.

  3. Vyválíme postupně 4 placky o síle cca 2-3 mm, propícháme vidličkou a 3 upečeme v troubě na pečicím papíře (15 min. na 170°C).

  4. Do hlubšího plechu dáme na dno pečicí papír, na něj postupně vrstvíme upečenou placku, jablečnou náplň, upečenou placku, makovou náplň, upečenou placku, jablečnou náplň. Poslední placka je syrová, dáme ji na jablečnou vrstvu, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a dáme vše péct do trouby na 160°C cca 30-40 min.

  5. Moučník necháme do druhého dne rozležet.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: prozeny.cz, lehce upraveno

Hledala jsem bližší info o tomto koláči a mělo by se snad jednat o slavnostní židovský koláč, nevím, zda v tomto provedení je košer a zda souhlasí s původní recepturou, ale rozhodně je velmi dobrý.

Plech cca 25x35cm