Makovník se švestkami a drobenkou

93
- reklama -

Suroviny

Těsto:
100 g mletého máku
200 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
špetka soli
140 g cukru krupice
1 necelý prášek do pečiva –
citronová kůra dle chuti
mletá skořice – dle chuti, není nutná
1 jablko o váze cca 150 g
1 vejce
150 ml mléka
70 ml oleje
Dále:
švestky čerstvé nebo kompotované
1 hrnek drobenky

Postup přípravy receptu

  1. Dortovou formu o průměru cca 25 cm nebo menší pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Švestky přepůlíme a vypeckujeme nebo kompotované necháme okapat.

  2. Do mísy nastrouháme oloupané jablko na hrubé slzy (ohryzek vyhodíme), přistrouháme trošku čerstvé citronové kůry, dochutíme skořicí (není nutné), přidáme vejce, cukry a vše promícháme. Přilijeme mléko a olej, opět promícháme a přidáme mák s moukou, solí a kypřidlem.

  3. Vše ještě jednou řádně promícháme, těsto nalijeme do připravené formy a rovnoměrně rozetřeme, poklademe švestkami (řezem nahoru) a posypeme drobenkou.

  4. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut, vyzkoušíme špejlí, zda těsto již nelepí.

  5. Po vychladnutí pokrájíme, dle chuti můžeme pocukrovat moučkovým cukrem a podáváme.

Poznámka od kuchařky

Na koláč můžeme použít i blumy, slívy, mirabelky, jablka, hrušky… Vše dle chuti a sezóny.