
Suroviny
- Těsto:
- 100 g mletého máku
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 140 g cukru krupice
- 1 necelý prášek do pečiva –
- citronová kůra dle chuti
- mletá skořice – dle chuti, není nutná
- 1 jablko o váze cca 150 g
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 70 ml oleje
- Dále:
- švestky čerstvé nebo kompotované
- 1 hrnek drobenky
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu o průměru cca 25 cm nebo menší pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Švestky přepůlíme a vypeckujeme nebo kompotované necháme okapat.
-
Do mísy nastrouháme oloupané jablko na hrubé slzy (ohryzek vyhodíme), přistrouháme trošku čerstvé citronové kůry, dochutíme skořicí (není nutné), přidáme vejce, cukry a vše promícháme. Přilijeme mléko a olej, opět promícháme a přidáme mák s moukou, solí a kypřidlem.
-
Vše ještě jednou řádně promícháme, těsto nalijeme do připravené formy a rovnoměrně rozetřeme, poklademe švestkami (řezem nahoru) a posypeme drobenkou.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut, vyzkoušíme špejlí, zda těsto již nelepí.
-
Po vychladnutí pokrájíme, dle chuti můžeme pocukrovat moučkovým cukrem a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Na koláč můžeme použít i blumy, slívy, mirabelky, jablka, hrušky… Vše dle chuti a sezóny.