Suroviny
32 porcí
- Těsto :
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 100 ml mléka
- 1/2 vanilkového cukru
- špetka soli
- Kvásek :
- 60 g droždí
- trochu cukru
- trochu vlažného mléka
- Náplň :
- mletý mák – cca 200 g
- cukr krupice
- horké mléko
- Na potření :
- vejce
Postup přípravy receptu
-
Udělám kvásek – rozdrobím droždí, posypu cukrem a poliji vlažným mlékem – nechám vzejít.
-
Smíchám všechny sypké suroviny na těsto – mouku, vanilkový cukr, sůl. Přidám nastrouhané máslo a uhnětu hnětačem. Pak přidám kvásek a zamíchám. Nakonec přiliji vlažné mléko a vypracuji těsto. S těstem se dobře pracuje, je mastné, nelepí se. Vypracované těsto rozdělím na 4 díly a každý díl rozválím do kruhu, který rozdělím na 8 dílků (jako pizzu).
-
Vyrobím náplň, suroviny smíchám tak, aby vznikla hustá kaše. Do máku přilévám vařící mléko. Cukru se dává dle chuti, jak kdo má rád sladké.
-
Lžičku náplně dám na každý dílek a zaroluji rohlík. Na závěr potřu rozšlehaným vejcem a dám hned péci. Peču 20 minut na 160 stupňů na program horkovzduch.
Poznámka od kuchařky
Těsto na rohlíky je bez kynutí.