Makové řezy s blumou a drobenkou (posypkou, žmolenkou)

80
- reklama -

Suroviny
16 kusů

200 g mletého máku
80 g másla pokojové teploty
80 g moučkového cukru
50 g krupicového cukru
5 vajec pokojové teploty
špetka soli
8 velkých modrých blum
na drobenku:
40 g másla pokojové teploty
40 g hnědého třtinového cukru / můžeme nahradit krupicovým cukrem
20 g skořicového cukru / 1 sáček
80 g kukuřičné polohrubé mouky (pokud nemáme bezlepkovou dietu – použijeme podle svých zvyklostí obyčejnou polohrubou nebo hrubou mouku)
dále budeme potřebovat:
ruční elektrický šlehač s rychlostí 1-5
plech-použila jsem rozměry:d.30,š.24 a v.5cm
pečící papír,nebo pečící silikonovou podložku

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu.


    Zobrazit celý recept

  2. Připravíme drobenku, která by měla mít konzistenci spíše lepivou, než drobivou.

  3. Blumy opláchneme, rozpůlíme a vypeckujeme.

  4. Vejce rozklepneme a opatrně oddělíme bílky od žloutků.

  5. V hlubší nádobě ušleháme žloutky, přidáme moučkový cukr a na stupeň 4 vyšleháme do pěny. Přidáme máslo a opět na st. 4 vyšleháme do hustého krému.

  6. V druhé nádobě ušleháme na st. 4 bílky společně se solí a krupicovým cukrem do tuhého sněhu.

  7. Počítejme s tím, že sníh s cukrem nebude tak dobře držet tvar, jako když se šlehá jen se solí. Ale drží hezky.

  8. Sníh společně s mákem zlehka na st. 2 vmícháme do máslového krému a poté rovnoměrně rozetřeme na pečící podložku.

  9. Vrstva by měla být vysoká cca 3 centimetry. Během pečení malinko naskočí.

  10. Do makového těsta vedle sebe naskládáme půlky blum slupkou dospod a na každou blumu usadíme kopeček drobenky.

  11. Dáme do předehřáté trouby a na středně silný výkon(používám plynovou) pečeme 30-35minut.

  12. Po 25minutách můžeme špejlí vyzkoušet lepivost těsta.

  13. Po upečení necháme na plechu vystydnout.

  14. Poté nakrájíme, na talíři můžeme podle potřeby posypat moučkovým cukrem a přizdobit na plátky nakrájenou blumou.

Poznámka od kuchařky

Sousedka likvidovala časopisy s recepty a mě se pod ruce dostalo srpnové vydání Apetitu. Moc sladké nepeču, ale velice mě zaujal recept na jablkové řezy s“makovým“ těstem bez použití mouky.

Zrovna jsme čekali návštěvu, kde jsou celiaci, tak jsem z receptu použila těsto a ostatní jsem upravila podle sebe.

Ale pro jistotu jsem pekla den předem, co kdyby… 🙂

Dezert byl chutný a nebyl u nás naposled.