Makové raženky s prefermentem

65
- reklama -

Suroviny

Preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
1-2 g droždí
– dobře umícháme a zakryté necháme v teple pracovat asi 12 hodin
Dále:
150 g vody
30 g změklého sádla
2 lžičky soli
350 g hladké mouky
20 g pšeničných otrub
20 g máku
2-3 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. K vykvašenému prefermentu přidáme všechny zbylé suroviny (droždí rozmíchané ve vodě) a unhěteme těsto, které necháme v teplé místnosti vykynout.
    Během kynutí můžeme jednou nebo i dvakrát propracovat.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na menší dílky, všechny zakulatíme a necháme chvíli, asi 10 minut odpočinout. Vrchní stranu buleček omoučíme, orazíme raznicí a oraženou stranou dospod uložíme na plech nakynout.

  3. Asi po 40 minutách je otočíme, necháme dokynout (a zapneme nahřívat troubu), zastříkneme jim povrch vodou a upečeme (190-200°C/15-20 minut).

Poznámka od kuchařky

Raženky, kaiserky, bulky….z tohoto těsta s minimem droždí jde udělat vlastně cokoliv. Vláčné, voňavé a na jazyku jsou cítit i mákem, který semtam lehce hroupne v zubech.

Preferment z mouky vytáhne všechny její vůně i skrytou chuť. Není třeba se bát tak maličkého množství droždí – i s pouhými 4 gramy těsto velmi dobře vykyne.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/makove-razenky-s-prefer…