
- reklama -
Suroviny
- Kvásek:
- 2 PL krystalového cukru
- 1/4 l vlažného mléka
- 1 kostka čerstvého droždí
- Dále na těsto:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 citron (nastrouháme citronovou kůru)
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- špetka muškátového oříšku
- Nádivka:
- 300 g mák (dávám mletý)
- 5 PL rumu dle chuti
- 10 PL cukru (zase dle chuti, pokud máte radši sladší, tak víc)
- 2 PL medu
- 1 šálek silné kávy
Postup přípravy receptu
-
Uděláme kvásek a necháme přikrytý v teple vzejít.
-
Poté si do mísy dáme mouku, sůl, žloutek, máslo, citronovou kůru a muškátový oříšek a zamícháme.
-
Poté přimícháme kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto (případně přidáme mouku) a necháme kynout alespoň 1/2 hodiny.
-
Mezitím si připravíme nádivku: mák smícháme s cukrem, poté zalijeme rumem, přidáme med a nakonec šálek teplé kávy. Nádivka by měla mít hustou konzistenci.
-
Po vykynutí těsto vyválíme do obdélníku. Potřeme nádivkou a srolujeme v roládu.
-
Tuto roládu vložíme do bábovkové formy.
-
Necháme ještě chvíli kynout a poté pečeme při 180°C asi 50 – 60 minut.
-
Pokud by těsto začalo brzo „černat“, přikryjem bábovku alobalem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Přišlo mi emailem 🙂
Výborná
Kuchařka: happy.lenulka