Maková bábovka – kynutá

61
- reklama -

Suroviny

Kvásek:
2 PL krystalového cukru
1/4 l vlažného mléka
1 kostka čerstvého droždí
Dále na těsto:
1/2 kg polohrubé mouky
špetka soli
1 citron (nastrouháme citronovou kůru)
100 g rozpuštěného másla
1 žloutek
špetka muškátového oříšku
Nádivka:
300 g mák (dávám mletý)
5 PL rumu dle chuti
10 PL cukru (zase dle chuti, pokud máte radši sladší, tak víc)
2 PL medu
1 šálek silné kávy

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme kvásek a necháme přikrytý v teple vzejít.

  2. Poté si do mísy dáme mouku, sůl, žloutek, máslo, citronovou kůru a muškátový oříšek a zamícháme.

  3. Poté přimícháme kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto (případně přidáme mouku) a necháme kynout alespoň 1/2 hodiny.

  4. Mezitím si připravíme nádivku: mák smícháme s cukrem, poté zalijeme rumem, přidáme med a nakonec šálek teplé kávy. Nádivka by měla mít hustou konzistenci.

  5. Po vykynutí těsto vyválíme do obdélníku. Potřeme nádivkou a srolujeme v roládu.

  6. Tuto roládu vložíme do bábovkové formy.

  7. Necháme ještě chvíli kynout a poté pečeme při 180°C asi 50 – 60 minut.

  8. Pokud by těsto začalo brzo „černat“, přikryjem bábovku alobalem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Přišlo mi emailem 🙂

Výborná