- reklama -
Suroviny
4 porce
- 1 kg brambor
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček sušené majoránky (5-6 g)
- 8 stroužků česneku
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, osušíme na nastrouháme na plátky. Vložíme je do mísy, dobře osolíme (na toto množství brambor asi 2,5 lžičky soli) a přidáme 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky a 4 stroužky prolisované. Přisypeme promnutou majoránku a vše dobře promícháme.
Směs nasypeme do předem namočeného římského hrnce, povrch srovnáme a zalijeme smetanou. Vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 240°C a pečeme hodinu a půl, poslední půlhodinku odkryté.
Poznámka od kuchařky
Pokud bychom pekli v obyčejném pekáčku, snížíme dobu pečení o půlhodiny.
Kuchařka: Eliza