Suroviny
- 600 g hovězí kližky
- 2-3 lžíce vepřového sádla
- 4-5 cibulí
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 3 zelené papriky
- 2-3 rajčata
- 4 střední brambory
- sůl
- mletý pepř na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Omyté maso nakrájíme na větší kostky.
-
V kastrole se silným dnem zpěníme na rozehřátém másle cibuli a česnek, přidáme maso a zprudka opečeme za stálého míchání ze všech stran, až se maso na povrchu zatáhne.
-
Dále ho opékáme na mírnějším ohni bez podlití, dokud se šťáva nevydusí na tuk. Guláš tak získá pěknou barvu a výraznou chuť.
-
Osolíme, odstavíme z ohně a vmícháme mletou sladkou i pálivou papriku, promícháme, přidáme rajčatový protlak a podlijeme trochou teplé vody, maximálně do poloviny výšky masa, aby se dusilo, a ne vařilo.
-
Kastrol vrátíme na oheň a pod poklicí dusíme doměkka.
-
Podléváme pouze tehdy, když se všechna šťáva vydusí a hrozí připálení, lepší je dusit maso ve vlastní šťávě.
-
Když je maso téměř měkké, přidáme na kostky nakrájené brambory, papriky a rajčata a dodusíme pod poklicí doměkka, trvá to asi dalších 20 minut.
-
Nakonec guláš podle gusta dochutíme solí a mletým pepřem a podáváme nejlépe s čerstvým bílým pečivem nebo chlebem.
Poznámka od kuchařky
Recept je z internetu, ale moc nám chutnal!