Suroviny
- 1/2 kg lilku
- 1/2 kg vykostěných kuřecích stehen
- 2 cibule
- 4 hrste sterilované cizrny
- 2 hrnky ryze (1 hrnek = 200 ml)
- 1 lžička mletého nového koření
- špetka sušeného šafránu
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- trocha hladké mouky
- olivový olej
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Ryzí dobře propláchneme, necháme okapat, přidáme kardamon, nové koření, šafrán – promícháme a na trošce oleje (na pánvi) opečeme.
-
Neoloupaný lilek nakrájíme na plátky (cca 1 cm), posolíme a necháme 20 minut vypotit. Poté ubrouskem osušíme, obalíme v mouce a osmažíme na pánvi dozlatova.
-
Cibulí nakrájíme na kostičky, na oleji necháme zesklovatět, přidáme na větší kousky pokrájené maso a krátce orestujeme (necháme zatáhnout). Osolíme, opepříme.
-
Do vyššího hrnce dáme nejprve masovou směs, poté poklademe plátky osmaženého lilku, posypeme cizrnou a nakonec přisypeme opraženou rýží. Nemícháme. Jednotlivé vrstvy dobře prosolíme.
-
Přidáme studenou vodu, tak 2 cm nad úroveň rýže a pod pokličkou (na mírném ohni) dusíme doměkka, cca 50 minut. Podle potřeby dále podléváme.
-
Po uplynuti doby sundáme poklicí, hrnec přikryjeme větším podnosem nebo talířem, obrátíme dnem vzhůru a necháme tak 20 minut odpočívat. Poté hrnec opatrně odděláme.
-
Podáváme se zeleninovým salátem a kopečkem zakysané smetany.
Poznámka od kuchařky
Kureci maso je mozne nahradit hovezim nebo jehnecim masem.