Ma’alubi – obraceny hrnec s lilkem a kurecim masem

51
- reklama -

Suroviny

1/2 kg lilku
1/2 kg vykostěných kuřecích stehen
2 cibule
4 hrste sterilované cizrny
2 hrnky ryze (1 hrnek = 200 ml)
1 lžička mletého nového koření
špetka sušeného šafránu
1/2 lžičky mletého kardamonu
trocha hladké mouky
olivový olej
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Ryzí dobře propláchneme, necháme okapat, přidáme kardamon, nové koření, šafrán – promícháme a na trošce oleje (na pánvi) opečeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Neoloupaný lilek nakrájíme na plátky (cca 1 cm), posolíme a necháme 20 minut vypotit. Poté ubrouskem osušíme, obalíme v mouce a osmažíme na pánvi dozlatova.

  3. Cibulí nakrájíme na kostičky, na oleji necháme zesklovatět, přidáme na větší kousky pokrájené maso a krátce orestujeme (necháme zatáhnout). Osolíme, opepříme.

  4. Do vyššího hrnce dáme nejprve masovou směs, poté poklademe plátky osmaženého lilku, posypeme cizrnou a nakonec přisypeme opraženou rýží. Nemícháme. Jednotlivé vrstvy dobře prosolíme.

  5. Přidáme studenou vodu, tak 2 cm nad úroveň rýže a pod pokličkou (na mírném ohni) dusíme doměkka, cca 50 minut. Podle potřeby dále podléváme.

  6. Po uplynuti doby sundáme poklicí, hrnec přikryjeme větším podnosem nebo talířem, obrátíme dnem vzhůru a necháme tak 20 minut odpočívat. Poté hrnec opatrně odděláme.

  7. Podáváme se zeleninovým salátem a kopečkem zakysané smetany.

Poznámka od kuchařky

Kureci maso je mozne nahradit hovezim nebo jehnecim masem.