Ma-bo dófu (tofu s mletým masem)

118
- reklama -

Suroviny
2-3 porce

450 g vykapaného tofu
100 g mletého masa (pro zaryté masožravce-poměr masa a tofu lze libovolně upravit)
menší pórek (na tenká kolečka)
6 stroužků česneku (na malé kousky)
cca 3 cm čerstvého zázvoru (na malé kostičky)
Omáčka:
1/2 kostky bujónu (drůbeží, hovězí…)
1 polévková lžíce miso pasty
1/2 polévkové lžíce cukru
1/2 polévková lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce saké (nebo bílého vína)
1/2 polévkové lžíce chilli omáčky
1 1/2 polévkové lžíce škrobu

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso dáme na pánev (bez použití oleje), rozmělníme na menší kousky a osmahneme.

  2. Pak přidáme česnek, pórek a zázvor, osmahneme,pak přidáme na kostky nakrájené tofu, jen krátce prohřejeme a zalijeme omáčkou, kterou jsme si připravili vedle v misce. Prohřejeme a necháme zhoustnout, opatrně mícháme, abychom nerozbili kostky tofu.

  3. Omáčka: bujón rozpustíme zhruba ve 200 ml vody, přidáme všechny ostatní suroviny kromě škrobu, rozmícháme a na závěr přidáme škrob.

    Příloha: rýže

Poznámka od kuchařky

Recept je převzatý z kurzů vaření Tomio Okamury http://www.japafoods.cz/cooking.php?cl=7, tofu kupuji v prodejně korejských a japonských potravin na Korunní (Arirang)

ačkoliv recept vypadá pro středoevropana dost nezvykle, je to fakt moc dobré 🙂