Luxusní košíčky s bílou čokoládou

134
- reklama -

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
200 g změklého másla
100 g moučkového cukru
80 g mandlové mouky, nebo jemně mletých loupaných mandlí
1 žloutek
1 polévková lžíce kakaa
citronová kůra podle chuti
Náplň :
velká smetana ke šlehání (400 g)
3 bílé čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, vtlačujeme do formiček a upečeme košíčky.

  2. Smetanu přivedeme k varu, sundáme z plotny a rozlámeme do ní čokoládu. Když čokoláda povolí, dobře rozmícháme. Necháme vychladit a vyšleháme do tuha. Nepřešlehat. Jde jen o to, aby náplň byla pevná a netekla. Naplníme košíčky (nejlépe cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou) a zdobíme dle fantazie.

  3. Skladovat v chladu.

  4. Super chuťovka je to do malých košíčků.

Poznámka od kuchařky

Košíčky jsem zkusila jako volnou improvizaci ze zbytků (zbylo mi pár košíčků, trochu smetany a bílé čokolády), ale jsou tak výborné, že jsem si postup poznamenala a rozhodně je zařazuji mezi stálice vánočního stolu. Krásně se rozleží do měkka a nejsou tak těžké do žaludku jako ořecho-máslové náplně. Navíc bílá čokoláda je příjemným zpestřením mezi druhy s tmavou čokoládou. Krém by se dal využít i na dorty, či jiné zákusky – krásně drží, neosychá.