
Suroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 80 g mandlové mouky, nebo jemně mletých loupaných mandlí
- 1 žloutek
- 1 polévková lžíce kakaa
- citronová kůra podle chuti
- Náplň :
- velká smetana ke šlehání (400 g)
- 3 bílé čokolády
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, vtlačujeme do formiček a upečeme košíčky.
-
Smetanu přivedeme k varu, sundáme z plotny a rozlámeme do ní čokoládu. Když čokoláda povolí, dobře rozmícháme. Necháme vychladit a vyšleháme do tuha. Nepřešlehat. Jde jen o to, aby náplň byla pevná a netekla. Naplníme košíčky (nejlépe cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou) a zdobíme dle fantazie.
-
Skladovat v chladu.
-
Super chuťovka je to do malých košíčků.
Poznámka od kuchařky
Košíčky jsem zkusila jako volnou improvizaci ze zbytků (zbylo mi pár košíčků, trochu smetany a bílé čokolády), ale jsou tak výborné, že jsem si postup poznamenala a rozhodně je zařazuji mezi stálice vánočního stolu. Krásně se rozleží do měkka a nejsou tak těžké do žaludku jako ořecho-máslové náplně. Navíc bílá čokoláda je příjemným zpestřením mezi druhy s tmavou čokoládou. Krém by se dal využít i na dorty, či jiné zákusky – krásně drží, neosychá.