
Suroviny
- hrst hrachu
- hrst čočky
- hrst celozrnné rýže
- hrst pohanky
- hrst sušených hub
- 1 cibule
- olej
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 4 řapíky celeru
- 1/2 pórku
- 1 menší cuketa
- hrst mraženého hrášku
- hrst zelených fazolek
- několik kapustiček
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- sušený libeček
- sušená petrželka
- celerová nať
- sůl
- pepř
- čerstvá petrželka
Postup přípravy receptu
-
Hrách, čočku a celzrnnou rýži společně přes noc namočíme.
-
Zvlášť namočíme i pohanku a opět zvlášť sušené houby.
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na rozpáleném oleji. Přidáme nakrájený pórek a slité houby a krátce orestujeme. Poté přidáme slité luštěniny (bez pohanky), na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer a na tenké plátky nakrájené dva stroužky česneku. Zalijeme malým množstvím vody (asi půl hrnečku) a ochutíme zelenými bylinkami, kmínem, solí a pepřem. Promícháme a pod pokličkou pět minut vaříme.
-
Poté přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, hrášek, fazolky a kapustičky. Pod pokličkou dusíme, až je vše měkké. Podle potřeby doléváme po trochách vodu, aby se pokrm nepřipaloval, ale opatrně, abychom nepřipravili místo kaše polévku.
-
Když jsou luštěniny měkké, přidáme slitou pohanku a půl hrnečku vroucí vody, přiklopíme pokličkou, stáhneme z plotýnky a necháme dvacet minut bez vaření dojít. Poté přidáme prolisovaný stroužek česneku, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.









