Luštěninová polévka podle Alberta

268
- reklama -

Suroviny
4 porce

200 g luštěninové směsi na polévku
1 cibule
2 stroužky česneku
1 velký brambor
1 mrkev
1 petržel
asi 3 lžíce rajského protlaku
zeleninový vývar
40 g čerstvých lístků baby špenátu
sůl
pepř
1 bobkový list
majoránka
slunečnicový olej
zakysaná smetana k podávání

Postup přípravy receptu

  1. Luštěninovou směs propláchneme a namočíme aspoň čtyři hodiny předem.

  2. V hrnci rozehřejeme olej, vhodíme najemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přihodíme nasekané stroužky česneku a bobkový list, po chvilce přidáme brambor nakrájený na menší kostky a mrkev a petržel nastrouhané nahrubo.

  3. Když se zelenina lehce orestuje, přisypeme scezené luštěniny, zalijeme vývarem a vaříme, až je vše měkké.
    Pak do polévky vmícháme rajský protlak a majoránku, polévku podle chuti osolíme a opepříme. Pak přidáme lístky špenátu, přiklopíme pokličkou, aby špenát zavadl a polévku vypneme.
    Při podávání dochutíme na talíři lžící zakysané smetany.

Poznámka od kuchařky

Použila jsem luštěninovou směs z Tesca – žlutý a zelený loupaný hrách, červená a hnědá čočka a dva druhy fazolí.

Než fazole změkly, červená čočka a hrách se zčásti rozvařily a polévku krásně zahustily.

Zdroj: magazín Albert v kuchyni