
Suroviny
4 porce
- 200 g luštěninové směsi na polévku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 velký brambor
- 1 mrkev
- 1 petržel
- asi 3 lžíce rajského protlaku
- zeleninový vývar
- 40 g čerstvých lístků baby špenátu
- sůl
- pepř
- 1 bobkový list
- majoránka
- slunečnicový olej
- zakysaná smetana k podávání
Postup přípravy receptu
-
Luštěninovou směs propláchneme a namočíme aspoň čtyři hodiny předem.
-
V hrnci rozehřejeme olej, vhodíme najemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přihodíme nasekané stroužky česneku a bobkový list, po chvilce přidáme brambor nakrájený na menší kostky a mrkev a petržel nastrouhané nahrubo.
-
Když se zelenina lehce orestuje, přisypeme scezené luštěniny, zalijeme vývarem a vaříme, až je vše měkké.
Pak do polévky vmícháme rajský protlak a majoránku, polévku podle chuti osolíme a opepříme. Pak přidáme lístky špenátu, přiklopíme pokličkou, aby špenát zavadl a polévku vypneme.
Při podávání dochutíme na talíři lžící zakysané smetany.
Poznámka od kuchařky
Použila jsem luštěninovou směs z Tesca – žlutý a zelený loupaný hrách, červená a hnědá čočka a dva druhy fazolí.
Než fazole změkly, červená čočka a hrách se zčásti rozvařily a polévku krásně zahustily.
Zdroj: magazín Albert v kuchyni