
Suroviny
- 300 g bílých fazolí (jindy dávám hrášek loupaný aneb zmražený)
- 300 g čočky
- kurkuma podle chuti
- uzená paprika – podle chuti
- sůl, česnek
Postup přípravy receptu
-
Luštěniny namočíme cca na 2-3 hodiny do vody, po této době je propereme a ještě namočíme, přidáme uzenou papriku, kurkumu, česnek a dáme vařit doměkka. Luštěniny osolíme, promícháme a ponorným mixerem rozmixujeme. Vložíme do mističek od Ramy, necháme vychladnout a dáme do mrazáku.
-
Zavařujeme do polévek a nakonec vložíme po vaření jen třeba máslo na zjemnění, ale není to nutné. Misku s „jíškou“ vyndáme z mrazáku – vždy tak cca 2 hodiny před vařením polévek, necháme volně rozmrazit a pak ji zavařujeme.
-
Používám tuto „hrašku“ – místo moučných těžkých jíšek do zeleninových polévek, např do : kapustové, pórkové, květákové, bramborové a dalších. Je to zdravá varianta.
Poznámka od kuchařky
Pro kuchaře a kuchařky bych chtěla předat tuto skvělou vychytávku, na kterou mne vlastně přivedl můj vnouček. Vždy říká: „babi, udělej mi tu Tvou polévku „a já nevěděla nikdy kterou, 🙂 a on chtěl polévku z Hrašky a ta je dost drahá a je jí málo a tak jsem jednou zkusila to, co zde píši a je opravdu levná, zdravá a vydrží v mrazáku v krabičkách od Ramy – dlouho- Je to taková má osobní vychytávka a zatím není okoukaná. Pokud si ji děláme s manželem sami, přidáme třeba pálivou papriku nebo koření podle sebe.
Nejradši tuto „jíšku“ dělám ze zmraženého hrášku – ten pak připravujeme bez namáčení. Dnes vyjímka – byly bílé fazole a čočka, abych do vnoučka dostala trochu luštěnin.