
Suroviny
- 300 g lučiny (překapaný půllitrový jogurt podle receptu „domácí lučina“)
- 1 vejce
- 100 g slaných krekrů (třeba TUC)
- 50 g másla
- cca 150 g mraženého špenátu nebo čerstvého listového špenátu
- 1 stroužek česneku nebo sušený práškový česnek
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- 1 cibule
- 1 lžička cukru
Postup přípravy receptu
-
Utřete změklé máslo se žloutkem a promíchejte s rozdrcenými krekry. Natlačte směs do šesti až osmi muffinových formiček zhruba centimetr vysoko a dejte do trouby vyhřáté na 150°C péci na 15 minut.
-
Na pánvi na trošce oleje osmahněte plátky česneku, přidejte špenátové listy (případně povolené zmrzlé vymačkejte), osolte, opepřete a krátce restujte.
-
Z bílku a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do lučiny. Zchladlé muffinové formičky naplňte částí lučiny, přidejte špenát, aby byl i v obvodu košíčků (trochu si nechte na ozdobu) a navrch po okraj opět lučinu se sněhem.
-
Pečte nejprve 10 minut na 150°C, potom dalších 10 minut na 110°C, pak troubu vypněte a nechte v otevřené zchladnout.
-
Na pánvičce osmažte cibuli nakrájenou na kolečka, když zesklovatí osolte, přidejte lžičku cukru a nechte zkaramelizovat. Zchladlé košíčky ozdobte špenátem a karamelizovanou cibulkou.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Pečeme s lučinou









