
Suroviny
32 preclíků
- 200 g (ml) vody
- 65 g měkkého sádla
- lžička cukru
- 1,5 lžičky soli
- 400 g hladké mouky
- 20 g droždí
- Na louhování:
- 50 g jedlé sody
- litr vody
- Na potření před pečením:
- 2 žloutky
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny dáme do pekárny a necháme jí vypracovat a vykynout těsto.
-
To pak vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 32 dílků (= 32 preclíků, na 2 plechy).
-
Každý dílek rozválíme na 20 cm dlouhý váleček, se silnějším středem a tenkými okraji, který vytvarujeme podle fotopostupu.
-
Všechny preclíky necháme mírně nakynout a pak je asi po 3 kusech (podle velikosti kastrolu) vhazujeme do vřící vody, do které jsme vsypali sodu. Povaříme je asi 45-60 vteřin, pak opatrně vyjmeme, necháme okapat a uložíme na plech s pečící fólií.
-
Každý preclík potřeme žloutkem, posypeme je hrubou solí (můžeme několikrát opatrně žiletkou naříznout „kůžičku“) a upečeme v předehřáté troubě – 15 minut na 200-210°C.
-
Pak teplotu snížíme na 170°C a 15-20 minut dopečeme.
Poznámka od kuchařky
Preclíky mají křupavý, hladký povrch a vláčnou střídu – záleží i na tom, jak moc je vypečete. Díky svému lehounce nahořklému povrchu připomínají chutí tyčinky Bohemia.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Příprava kynutého těsta bez pekárny je popsána v receptu http://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyrob…