Lotus jablečný koláč

77
- reklama -

Suroviny

280 g karamelových sušenek Lotus
80 g změklého másla
Smetanová náplň:
200 g mascarpone
1 lžíce zakysané smetany
půl lžičky vanilkového extraktu
1 vejce
Jablečná náplň:
3 jablka
půl lžičky skořice
špetka muškátového oříšku
Na drobenku:
1/4 hrnku třtinového cukru
1/4 hrnku polohrubé mouky
1/4 hrnku ovesných vloček
50 g změklého másla

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 170°C, dno formy vyložíme pečicím papírem. Sušenky rozmixujeme a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs vsypeme do připravené formy a vytvarujeme dno, dobře přitlačíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 10 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Mascarpone a zakysanku vyšleháme společně s cukrem do hladké směsi. Přidáme vanilku a zašleháme vejce. Nalijeme na horkou předpečenou sušenkovou krustu a uhladíme.

  3. Jablka oloupeme a nastrouháme. Promícháme s kořením a rovnoměrně navrstvíme na smetanovou směs.

  4. Cukr, mouku a vločky smícháme, přidáme máslo nakrájené na malé kousky. Ideální je drobenku připravit v mixéru, ale lze i ručně. Drobenku rovnoměrně nasypeme na jablka a dáme péct do trouby vyhřáté na 170°C asi na 30 minut. Koláč dozdobíme zakysanou smetanou a oblíbeným ovocem.