Suroviny
- 280 g karamelových sušenek Lotus
- 80 g změklého másla
- Smetanová náplň:
- 200 g mascarpone
- 1 lžíce zakysané smetany
- půl lžičky vanilkového extraktu
- 1 vejce
- Jablečná náplň:
- 3 jablka
- půl lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- Na drobenku:
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1/4 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 hrnku ovesných vloček
- 50 g změklého másla
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 170°C, dno formy vyložíme pečicím papírem. Sušenky rozmixujeme a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs vsypeme do připravené formy a vytvarujeme dno, dobře přitlačíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 10 minut.
-
Mascarpone a zakysanku vyšleháme společně s cukrem do hladké směsi. Přidáme vanilku a zašleháme vejce. Nalijeme na horkou předpečenou sušenkovou krustu a uhladíme.
-
Jablka oloupeme a nastrouháme. Promícháme s kořením a rovnoměrně navrstvíme na smetanovou směs.
-
Cukr, mouku a vločky smícháme, přidáme máslo nakrájené na malé kousky. Ideální je drobenku připravit v mixéru, ale lze i ručně. Drobenku rovnoměrně nasypeme na jablka a dáme péct do trouby vyhřáté na 170°C asi na 30 minut. Koláč dozdobíme zakysanou smetanou a oblíbeným ovocem.