Losos v páře s bylinkovým přelivem

63
- reklama -

Suroviny
1 porce

150 g filet lososa bez kůže
bobkový list
několik kuliček nového koření
několik kuliček celého pepře
špetka soli
Citron
2 dl vody (nebo 1dl vody: 1dl bílého vína)
200 g ledového salátu
100 g salátové okurky
100 g mrkve
Bylinkový přeliv:
2 PL bílého jogurtu
1 PL cottage sýru natural
kopr
petrželka
bazalka (česnek, podle chuti – Směs sekaných bylinek – nebo lze použít i směs koření na tzatziki)
špetka soli
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Filet lososa zakapeme citronovou šťávou a necháme odležet 15 minut.

  2. Mezitím vsypeme do hrnce koření a zalijeme vodou (popř. vodou s vínem). Na dno položíme pařák a přivedeme k varu. (Nebo můžeme použít parní hrnec.)

  3. Filet položíme na pařák a přikryjeme pokličkou. Takto vaříme v páře cca 15-20 minut, není nutné obracet. Maso je křehké a růžové.

  4. Zeleninu nakrájíme a rozložíme na talíř. Na zeleninu položíme filet lososa a ten přelijeme bylinkovou směsí smíchanou s jogurtem a cottage sýrem. Jídlo je vhodné jako oběd nebo večeře.

Poznámka od kuchařky

Druh: Recept vhodný pro redukci váhy i pro udržovací režim

Hodnoty (pro 1 porci):

Energetická hodnota: 1713 kJ

Bílkoviny: 39 g

Sacharidy: 20 g

Tuky: 18 g

Autorem je brněnský Institut redukce a prevence nadváhy kompliment® (http://www.komplimentinstitut.cz), který pomáhá snižovat tělesnou hmotnost zejména pomocí úpravy stravování. Tato doporučení pro redukci a udržení váhy vychází ze zásad Světové zdravotnické organizace a z 18letých zkušeností.