
Suroviny
4 porce
- cca 1 kg lososa
- 1 citrón
- citrónový pepř
- cca 0,5 dcl bílého vína (nemusí být)
- 500 ml 30% smetany
- 1 menší pórek
- bazalka
- máslo
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Lososa očistime, rozdělime na pásky a ponecháme i s kůží. Pokapeme půlkou citrónu a necháme chvilku odležet. Před tepelnou úpravou zlehka posypeme citrónovým pepřem.
-
Smažíme na másle, nejdřív kůží dolů, dokud není kůrčička křupavá, teď můžeme a nemusíme podlít vínem. Chvíli podusíme. Lososa vytáhneme bokem.
-
Do té samé pánve přidáme máslo, vsypeme na drobno nakrájený pórek, zlehka osmažíme, přidáme bazalku (já měla jen sušenou), opět chvilku smažíme, přilijeme smetanu, zbylou půlku citrónu a necháme provařit. Podle chuti dosolíme a dopepříme.
-
Poté vložíme lososa do omáčky a prohřejeme. Jako příloha byly pečené brambory v troubě.
Poznámka od kuchařky
Recept je z nějaké internetové stránky. Byl jako inspirace, malinko jsem si ho předělala k obrazu svému 🙂 Přítel říkal, že je to „luxusní“. Příště asi bude omáčka z většího množství smetany.
Nékdy dodám i foto,vzpomněla jsem si až teď,že bych sem takovou mňamku mohla přidat 🙂