
Suroviny
4 porce
- 4 filety z lososa
- máslo
- 4 vrchovaté lžíce cukru
- 50 ml octa
- 50 g čerstvého zázvoru
- 1 palička česneku
- 1 lžičky meruňkové marmelády
- cca 600 ml vývaru
- jíška nebo instantní jíška
- sůl
- kopr na posypání
Postup přípravy receptu
-
Lososa osolíme, vložíme do máslem vymazaného pekáčku a pečeme v maximálně rozehřáté troubě 10 minut.
Zázvor oloupeme a nakrájíme na malinké kostičky, česnek nastrouháme. -
Do hluboké pánve nasypeme cukr a necháme ho dozlatova zkaramelizovat.
-
Zalijeme octem (kdo má rád, použije jablečný) a poté vývarem.
-
Přidáme marmeládu, česnek a zázvor, prošleháme metlou, přivedeme k varu a zprudka vaříme 15 minut.
-
Omáčku procedíme, osolíme či jinak dochutíme a zahustíme jíškou.
-
Hotového lososa podlijeme omáčkou a posypeme sekaným koprem.
-
Výbornou přílohou je teplý bramborový salát. [uri]http://www.toprecepty.cz/recept/12466-teply-a-stavnaty-bramborovy-salat/[/uri]
Poznámka od kuchařky
Pokrm pochází ze Švédska a recept z Prima vařečky, kde ho realizovala paní provdaná do této země.