
Suroviny
2 porce
- 2 porce lososa (bylo 380 g)
- 2 lžíce přepuštěného másla
- sůl
- pepř
- limetka nebo citron
- Na omáčku:
- 2-3 lžičky naloženého zeleného pepře
- 1 lžička másla
- 50 ml bílého vína
- 200 g smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky škrobu na zahuštění
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 100°C.
Porce lososa pokapeme limetkou nebo citronem, osolíme a opepříme. Na rozehřáté pánvi, kterou lze dát do trouby, rychle lososa opečeme na másle nejprve kůží dolů, pak otočíme a opečeme i druhou stranu. Vložíme do předehřáté trouby na cca 7-10 minut. Pokud nemáme přepuštěné máslo, dáme 30 g másla a1 lžičku oleje. -
Zatím připravíme omáčku. Do menší pánvičky nebo kastrolku dáme kousek másla, když se rozpustí, přidáme zelený pepř a podlijeme vínem. Snížíme teplotu a necháme víno vyvařit. Podlijeme smetanou a vaříme do potřebné hustoty (podle potřeby můžeme zahustit maličko Solamylem rozmíchaným v 1 lžíci vody).
Dle chuti osolíme a zakápneme limetkou nebo citronem. -
Podáváme s různě upravenými bramborami nebo bílým pečivem, doplníme zeleninovým salátem podle chuti.