Losos s marinovaným zeleninovým špízem a kuskusem

66
- reklama -

Suroviny

filety čerstvého lososa s kůží
cherry rajčata
malé cuketky
malé žampiony
červená cibule
kuskus
feta sýr
sůl
limetka
máslo
sůl
koření pěti vůní
Na marinádu:
1 lžička koření pěti vůní
1/4 lžičky cayenského pepře
2 lžičky sušeného oregána
2 lžíce sojové omáčky
4 lžíce oleje
2 lžíce kukuřičné mouky

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme marinádu smícháním všech surovin.

  2. Cuketu omyjeme a pokrájíme na větší špalíčky, žampiony očistíme a větší kousky překrojíme na půlky, červenou cibuli rozkrojíme na čtvrtiny a cherry rajčátka omyjeme.

  3. Všechnu pokrájenou zeleninu dáme do marinády a necháme alespoň 2 hodiny marinovat v lednici.

  4. Poté marinovanou zeleninou napichujeme na špejle, narovnáme na plech vyložený alobalem nebo pečícím papírem, přelijeme zbytkem marinády a pečeme při 180°C asi 30 minut.

  5. Filety lososa očistíme, vyndáme zbytky kostí, zbavíme šupin a na straně kůže uděláme tři zhruba půlcentimetrové zářezy. Maso omyjeme, osušíme, mírně osolíme a ochutíme kořením pěti vůní.

  6. Na pánvi rozpustíme kousek másla a lososa na něm rychle osmahneme (jen aby se zatahl a udržel si šťávu).

  7. Takto připraveného lososa přendáme do zapékací misky a do dvou postraních zářezů dáme půl kolečka limetky, do prostředního plátek másla.

  8. Zbytek limetky dáme kolem lososa do mísy, přidáme kousky másla a pečeme v troubě při 180°C15-20 minut.

  9. Kuskus připravíme dle návodu a jakmile vsákne všechnu tekutinu, vmícháme drobně pokrájenou fetu. Je-li potřeba dochutíme solí.

  10. Lososa podáváme s kuskusem a zeleninovými špízy. Přelijeme limetkovým máslem nebo „výpekem“ ze zeleniny.