
Suroviny
- filety čerstvého lososa s kůží
- cherry rajčata
- malé cuketky
- malé žampiony
- červená cibule
- kuskus
- feta sýr
- sůl
- limetka
- máslo
- sůl
- koření pěti vůní
- Na marinádu:
- 1 lžička koření pěti vůní
- 1/4 lžičky cayenského pepře
- 2 lžičky sušeného oregána
- 2 lžíce sojové omáčky
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce kukuřičné mouky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme marinádu smícháním všech surovin.
-
Cuketu omyjeme a pokrájíme na větší špalíčky, žampiony očistíme a větší kousky překrojíme na půlky, červenou cibuli rozkrojíme na čtvrtiny a cherry rajčátka omyjeme.
-
Všechnu pokrájenou zeleninu dáme do marinády a necháme alespoň 2 hodiny marinovat v lednici.
-
Poté marinovanou zeleninou napichujeme na špejle, narovnáme na plech vyložený alobalem nebo pečícím papírem, přelijeme zbytkem marinády a pečeme při 180°C asi 30 minut.
-
Filety lososa očistíme, vyndáme zbytky kostí, zbavíme šupin a na straně kůže uděláme tři zhruba půlcentimetrové zářezy. Maso omyjeme, osušíme, mírně osolíme a ochutíme kořením pěti vůní.
-
Na pánvi rozpustíme kousek másla a lososa na něm rychle osmahneme (jen aby se zatahl a udržel si šťávu).
-
Takto připraveného lososa přendáme do zapékací misky a do dvou postraních zářezů dáme půl kolečka limetky, do prostředního plátek másla.
-
Zbytek limetky dáme kolem lososa do mísy, přidáme kousky másla a pečeme v troubě při 180°C15-20 minut.
-
Kuskus připravíme dle návodu a jakmile vsákne všechnu tekutinu, vmícháme drobně pokrájenou fetu. Je-li potřeba dochutíme solí.
-
Lososa podáváme s kuskusem a zeleninovými špízy. Přelijeme limetkovým máslem nebo „výpekem“ ze zeleniny.









