Suroviny
- 3 porce čerstvého filetu z lososa s kůží
- sůl
- čerstvý pepř
- máslo
- olej
- citron
- 1 balení mraženého hrášku
- 1 stroužek česneku
- 4 lístky máty
- 3 brambory
Postup přípravy receptu
-
Lososa omyjeme, osušíme, pokapeme citronem, osolíme, opepříme a dáme na chvíli odležet do lednice.
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, uvaříme doměkka.
-
Hrášek spolu s rozmačkamým česnekem dáme provařit do trochy vody, jen aby byl horký.
-
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a plátek másla, na rozpálený tuk dáme lososa kůží dolů, rychle orestujeme dozlata, opatrně otočíme a také orestujeme (max 2 min. z každé strany). Rybu přendáme na plech s pečicím papírem a dáme na 10 min. do trouby vyhřáté na 180-200 °C.
-
Brambory slijeme, rozšťoucháme spolu s plátkem másla na jemné pyré, podle chuti osolíme.
-
Hrášek slijeme, přidáme mátu a rozmixujeme ponorným mixérem. Podle chuti osolíme, opepříme.
-
Na talíř lžícemi tvarujeme hromádky hráškovomátového a bramborového pyré, navrch položíme porci lososa. Zdobíme citronem.
Poznámka od kuchařky
Možná tu už podobná kombinace je, ale nenašla jsem…